Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Belgie, Česko a COVID-19. Srovnání dat a premiérů

Ano, kvůli situaci s covidem trávím poslední období v Bruselu. I proto tento text bude úplně jiný. Nebude o invektivech a kritice, ale bude o srovnání. O srovnání dvou zemí, které mají téměř stejný počet obyvatel. Jsou členy Evropské unie a také jsou si v mnoha věcech úplně jiné. Belgie a Česko. Česko je rozlohou téměř třikrát větší než Belgie. Na druhou stranu třeba vliv Česka v EU je výrazně menší. V covidové statistice jsou na tom obě země podobně. V Česku zemřelo na ke včerejšku na tuto nemoc 20 339 a v Belgii to bylo 22 077 osob.

Edvard Kožušník je bývalým europoslancem (2009 -2014) za ODS, již několik let působí v soukromém sektoru v Bruselu a volném čase organizuje běžecké kurzy zdarma.

Sleduji a prožívám situaci v obou zemích a mohu potvrdit, že atmosféra je na obou místech rozdílná. Potvrzují to i trendy vyhledávání na internetu. V Belgii byl do 1. března nejvyhledávanějším termínem "Zlatý globus,“ v Česku potom „Čestné prohlášení COVID“. Nevím, zda za tím stojí rozvážná a (rozuměj pomalá) umírněná opatření v Belgii nebo hysterická a často chaotická opatření v Česku. U této pandemie je těžké říct, co opravdu funguje jako cesta ze zdravotní a ekonomické krize.

Premiér Babiš prohlašuje, že dělá vše, aby nás ochránil. Apelu v jeho „Čau lidi“ prostě nevěřím. Ne proto, že to čte ze čtecího zařízení, ale kvůli tomu, že ve druhé větě straší italským Bergamem, kontrolou policie a nasazením pěti tisíc vojáků. Tento pocit umocní vzlyky, že mu Senát a opozice hází klacky pod nohy.

Ano i tady v Belgii minulý týden také prodloužili restriktivní opatření spojené s covidem, ale žádné výhružky a strašení belgického premiéra jsem neslyšel. Jeho veřejná vystoupení jsou pokorná a i jako cizinec mám pocit, že jsou upřímná. Proto nemám důvod mu v této, pro nikoho jednoduché situaci, nevěřit.

Srovnání premiérů

Alexander De Croo (*1975) vlámský liberál a podnikatel, od října 2020 předseda vlády Belgie. V letech 1993–1998 vystudoval podnikové inženýrství v Bruselu, MBA titul získal v USA v Evanstonu. Pracoval pro poradenskou společnost Boston Consulting Group a v roce 2006 pro vlastní poradenskou firmy Darts-ip. V letech 2009–2012 vedl stranu Otevření vlámští liberálové a demokraté (sociální liberalismus). Za tuto stranu byl členem Senátu. Mezi roky 2012–2020 zasedal ve vládách Elia Di Rupa, Charlese Michela (dnes předseda Evropské rady) a Sophie Wilmèsové, v nichž zastával vicepremiérský úřad. V období 2012–2014 působil jako ministr důchodů, poté v letech 2014–2020 na pozici ministra rozvojové spolupráce a digitalizace. V říjnu 2020 byl pod jeho vedením jmenován většinový kabinet vzešlý z květnových parlamentních voleb v roce 2019. Tradičně obtížná povolební jednání na vzniku stabilní belgické vlády tak trvala 493 dní. Wikipedie neuvádí žádné kontroverzní udalosti, či data.
(zdroj: Wikipedia)

Andrej Babiš (*1954) je český politik a podnikatel slovenského původu, od prosince 2017 předseda vlády České republiky. Od října 2013 je poslancem Parlamentu České republiky a v letech 2014–2017 působil jako první místopředseda vlády a ministr financí v kabinetu Bohuslava Sobotky. Je zakladatelem velkého koncernu Agrofert. Kvůli využívání své značné ekonomické, politické a mediální moci ve svůj prospěch bývá označován za oligarchu. Kvůli čerpání dotací z veřejných zdrojů a státním zakázkám je obviňován ze střetu zájmů.
(zdroj: Wikipedia)

Srovnání zemí

Belgie: 11,5 milionů obyvatel, člen EU, soused Německa, Francie, Luxemburska a Holandska. Oficiální jazyk: francouzština, holandština a němčina. Koaliční vláda složená ze 7 stran. Předseda vlády Alexander De Croo. Jeho strana založená v roce 1846 získala ve volbách v roce 2019 9,78 % hlasu a 12 (ze 150) poslanců. COVIDem prošlo 771 511 a zemřelo 20 077 osob. Plně naočkovaných k dnešku je 2,7 procent.

Česko: 10,7 milionů obyvatel, člen EU, soused Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Menšinová kaliční vláda 2 stran (ANO + ČSSD) podporovaná KSČM. Předseda vlády Andrej Babiš s jím založeným hnutím v roce 2017 získala 29,6 procent hlasů a 78 (z 200) poslanců. COVIDem prošlo 1 123 580 a zemřelo 20 339 osob. Plně naočkovaných k dnešku je 2,2 procent.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Kožušník, komentář, blog, Belgie, Česko, koronavirus, Babiš, COVID-19, Evropská unie, Brusel, vláda, předseda vlády, Andrej Babiš, Wikipedie, Alexander De Croo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Belgie, Česko a COVID-19. Srovnání dat a premiérů  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.