Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Ukolébá naštvané seniory přislib dalšího rouškovného?

A je to tady zase! Po fiasku s registrací seniorů nad 80 let do rezervačního systému na očkování proti covidu, vymýšlejí někteří členové vlády, jak získat zpět na svoji stranu důchodce. Zejména když nám klepou na dveře parlamentní volby a senioři jsou stále ještě silnou voličskou základnou, která by mohla udržet u moci především vládní hnutí ANO. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) teď v hodině nejtěžší vytáhla z rukávu oblíbený, i když už hodně otřepaný trik s rouškovným pro seniory.

Konkrétní částku, kterou by stát měl důchodcům tentokrát poskytnout ministryně Maláčová zatím nespecifikovala a neřekla ani, kdy by ji měli získat. Ale určitě by to bylo do voleb, které se mají uskutečnit 8. a 9. října 2021. Svůj krok odůvodnila Maláčová aktuálním růstem cen, na které by měl štědrý stát reagovat vyplacením mimořádného příspěvku na důchod. Loni schválila vláda rouškovné ve výši 5000 korun měsíc před krajskými volbami. Senioři pak peníze obdrželi před koncem roku. Státní kasu to přišlo na 15 miliard. Podobnou sumu by zřejmě stát uvolnil i tentokrát. Otázkou je, kde na to vezme v době, kdy má šetřit.    

S návrhem na rouškovné přichází ministryně práce a sociálních věcí přesně v době, kdy naší společností nejvíce rezonuje problém s očkováním těch nejstarších seniorů, kteří mají právo být velmi naštvaní. A to hned z několika důvodů. Když už se jim podařilo překonat složitý rezervační systém ministerstva zdravotnictví na očkování proti koronaviru a získali magický PIN2, vzápětí se dozvěděli, že vakcíny pro ně stejně nejsou a hned tak ani nebudou. Některým šťastlivcům se přesto podařilo zarezervovat i přesný termín očkování. Ale ani to nebyla výhra. Poté, co vážili sami nebo v doprovodu příbuzných cestu na očkovací místo se totiž dozvěděli, že se stejně neočkuje, protože vakcíny prostě nejsou. Šlo o chybu v systému. Stalo se to například v neratovické nemocnici, ale podobné problémy byly i na jiných místech.

Velká část seniorů upírá v době koronavirové pandemie všechny své naděje v očkování. Přerušili sociální kontakty se svými příbuznými a známými, mnozí v obavě o svůj život raději ani neopouštějí svá bydliště. A právě teď, když už byla na dosah vytoužená vakcína, tedy i šance na zlepšení celkové situace, dozvědí se krutou pravdu, že očkovací látka není. A že na ni budou ve většině případů čekat v izolaci ještě řadu dalších týdnů.

Pokusem o uklidnění rozjitřené situace, který má udržet přízeň voličů z řad seniorů, může být proto příslib dalšího rouškovného. Těsně před složením poslaneckého mandátu označil dnes již bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) nápad ministryně Maláčové za předvolební nakupování hlasů a dáreček z kuchyně ČSSD. „Nedomníval jsem se, že je to rozpočtově odpovědné ani u prvního rouškovného. Nemyslím si to ani teď,“ řekl doslova. V podobném duchu reagoval i opoziční šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten zase prohlásil, že zoufalí lidé mají zoufalé nápady. A tento nápad považuje za krajně nezodpovědný. Dodal, že mnohem důležitějším tématem je zajistit seniorům právě očkování proti koronaviru.

Loňské rouškovné považuje vláda za úspěšný krok. Jak už to tak bývá, nemusíme hádat, kdo z nápadu sociálně demokratické ministryně práce a sociálních věcí bude nakonec nejvíce profitovat. Vládní úspěchy si totiž vždy pro sebe přivlastní premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Právě on se bude před volbami hodně snažit, mít na své straně co nejvíce spokojených seniorů, kteří mu mohou zajistit vítězství v parlamentních volbách. Zatím jsou ale senioři hodně naštvaní, zklamaní a mnozí z nich se kvůli nemoci covid a pomalému očkování letošních voleb bohužel ani nedožijí.    

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky rouškovné, očkování, senioři, volby, registrace seniorů, Jana Maláčová, očkování proti COVID-19, vláda, ministr práce a sociálních věcí České republiky, ČSSD, ANO 2011, Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Zbyněk Stanjura, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Ukolébá naštvané seniory přislib dalšího rouškovného?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.