Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Bude Hradec Králové bez ptactva?

Nejsem obyvatel Hradce Králové, pouze obdivovatel tohoto krásného města s nadčasovou moderní architekturou a spoustou zeleně. O to více mne mrzí, jak do přírody nešetrně zasahujeme. Jsem skoro pravidelným návštěvníkem Hradce Králové, účastním se lékařských kongresů jednou či dvakrát ročně. Minulý víkend jsem byla ubytována v kongresovém hotelu Aldis, a proto píšu... Byla jsem naprosto šokována tím, co jsem viděla. Všude na oknech bodce proti hnízdění ptáků (proti vlaštovkám a jiřičkám). Loňská hnízda odstraněna, což je proti zákonu na ochranu přírody. Kolem létaly desítky těchto zoufalých ptáčků, kteří právě přilétli a snažili se zahnízdit i vzdor těmto opatřením. Hrozí jim určitě i zranění o ty ostré bodce. Letí desetitisíce kilometrů, letí tam, kde se narodili, pamatují si svá loňská hnízda, a místo uvítání bodce...

To nám opravdu tak záleží na omítkách a čistých oknech, až jsme nepřátelští k živým tvorům? Pokud budou na všech budovách bodce, kde budou tito ptáčci hnízdit? Až budou vlaštovky a jiřičky na seznamu kriticky ohrožených druhů, to bude už pozdě. Vážně chceme, aby naše děti a vnuci znali ptáky jen z obrázků?

Prosím veřejnost Hradce Králové, ať se o tuto problematiku zajímá, běžte se podívat na ty desítky zoufalých ptáků...Vyzývám i učitele přírodopisu, běžte se podívat k hotelu Aldis, učte své žáky tomu, jak bychom se k přírodě chovat neměli. 

Snažila jsem se získat vysvětlení od vedení hotelu Aldis i od firmy Stako, které snad budova patří, to jsem ale zatím neobdržela. Hotel je kongresový, většina přespání na dvě noci. Pochybuji že by hostům hnízda vadila. Já mám například oblíbený hotel Devět Skal na Vysočině, kde vlaštovky či jiřičky po domluvě s ornitology hnízdí na balkonech hotelu. Hostům to nevadí. Zkuste to v Hradci také tak... Nabízím veřejně hotelu 250 tisíc korun, pokud bodce do tří týdnů týdnů odstraní.

Ujme se někdo této aktivity? Prosím veřejnost o pomoc, buďme vnímaví ke svému městu, k přírodě, k ptactvu. Vždy jde najít nějaký kompromis. Pokud ho nenajdeme, bude nebe nad Hradcem za pár let prázdné.. A my se budeme zalykat ve svých sterilních klimatizovaných budovách s bílou omítkou a bodci na oknech. Nenechte se mýlit, bodce na hotelu Aldis nejsou proti holubům, je to opatření proti vlaštovkám a jiřičkám.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce, birdlife

Štítky jiřičky, vlaštovky, ptactvo, Hradec Králové, bodce, Aldis, hotel, ochrana, příroda, komentář, Eva Bartošová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Bude Hradec Králové bez ptactva?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.