Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Malá vzpomínka na velkého závodníka, odešel Monsieur Dakar Karel Loprais

Hluboce mě dnes zasáhla zpráva o úmrtí legendárního automobilového závodníka Karla Lopraise, kterého jsem si osobně nesmírně vážil. Šestinásobného vítěze dakarské rallye jsem měl možnost poznat hodně zblízka. Jako reportér jsem byl v roce 1998 součástí tatrováckého týmu na Rallye Paříž Dakar, kde Karel Loprais dosáhl svého čtvrtého vítězství mezi kamiony. Mluvilo se o tom, že to byl vůbec nejtěžší ročník slavné rallye. Pár týdnů po návratu z Dakaru mně Karel Loprais zahajoval v Plzni autorskou výstavu fotografií. A proto tato malá vzpomínka na velkého muže.

Vedle toho, že byl Karel Loprais skvělý automobilový závodník, byl také neskutečně vtipný vypravěč. Historky doslova sypal z rukávu. Po dojezdu etapy na africké rallye se vysoukal z kabiny svého kamionu, protáhl si záda a dal si s celým týmem panáka slivovice z vlastních zásob. Jak sám říkal, je třeba preventivně užívat moravský penicilin. Těch panáků skvělé slivovice, jejíž zásoby byly bezedné, jsme společně během večerů na africkém písku s celým týmem vypili požehnaně. A Karel nás všechny bavil svým vyprávěním. Ráno pak sedl s posádkou do své Tatry a všem to při etapě v závodu zase natřel.   

Bylo také velmi zajímavé sledovat, že kdekoliv se během rallye Karel Loprais objevil, všude budil obrovský respekt i pozornost, všichni ho znali. Nejen další slavní závodníci, ale i mechanici, organizátoři rallye a samozřejmě i novináři z celého světa. Obrovský respekt z něj měli jeho největší tehdejší rivalové, ruský tým Kamaz. A pro všechny to už tenkrát byl prostě „Monsieur Dakar.“ Uctivě ho zdravil i Francouz Stéphane Peterhansel, který se pak stal nejúspěšnějším účastníkem Dakaru, když šestkrát vyhrál mezi motocykly a osmkrát mezi automobily.

Nikdy nezapomenu na to, když za mnou poslední večer před odletem ze Senegalu do Česka přišel Karel Loprais a osobně mi poděkoval za to, že jsem byl jako novinář součástí tatrováckého týmu. Řekl mi, že jsem mezi ty staré ostřílené závodníky a mechaniky skvěle zapadl a že se moc těší na moje fotografie. Slíbil mi, že přijede do Plzně s celým týmem na vernisáž mojí výstavy, a to také o několik týdnů později splnil. Na různých akcích jsme se pak potkávali i v dalších letech a pokaždé to bylo velmi příjemné setkání. Karle, díky za všechno!

Autor je šéfredaktorem Plzeňské Drbny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Richarda Beneše

Štítky Karel Loprais, vzpomínka, úmrtí, rallye Paříž Dakar, rallye, Dakar, Plzeň, Paříž, Kamaz, Tatra Trucks, Stéphane Peterhansel, Česko, Senegal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Malá vzpomínka na velkého závodníka, odešel Monsieur Dakar Karel Loprais  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.