Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pěnová, pružinová nebo latexová matrace? Tipy, podle čeho vybírat

PR článek

Vybíráte si právě novou postel a nevíte si rady s výběrem vhodné matrace? Máme pro vás porovnání hned tří druhů matrací: pěnové, pružinové a latexové. Zjistěte, která je pro vás ta pravá. Kromě výhod a nevýhod jednotlivých druhů matrací vám přinášíme také několik tipů pro zdravý spánek.

Matrace je základem zdravého spánku

Přestože by se mohlo zdát, že matrace nemá na váš zdravý spánek žádný vliv, opak je pravdou. Stejně jako má na kvalitu spánku vliv zařízení ložnice, i matrace je důležitou proměnnou, jež musíte vzít v úvahu. Pokud se chcete vyspat dorůžova každou noc, nepodceňujte výběr vhodné matrace.

Pěnové matrace

Pěnová matrace je oblíbenou volbou českých spáčů, protože je lehká a cenově dostupná. Mezi hlavní výhody pěnových matrací patří to, že se dokonale přizpůsobí tělu, zejména ty z líné pěny, a také je možné kombinovat různé vlastnosti jednotlivých pěn, čímž vznikají oboustranné matrace. Protože druhů pěn je opravdu hodně, existují i matrace Super Fox Cloud, jež obsahují hybridní pěnu, která kombinuje ty nejlepší vlastnosti pěnových, pružinových i latexových matrací. Nevýhody pěnových matrací pociťují hlavně lidé s nadváhou, protože je poměrně brzy proleží.

Zdroj obrázku: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Pružinové matrace

Pružinová matrace, jak její název napovídá, je hlavně pružná. Největší výhody pružinových matrací spočívají v tom, že mají dlouhou životnost, jsou prodyšné a přizpůsobí se tělu spící osoby. Na druhou stranu nevýhody pružinových matrací pocítíte tehdy, když je budete chtít položit na polohovatelné rošty. Tím totiž riskujete jejich poškození.

Latexové matrace

Dalším typem je latexová matrace. Je měkká, oblíbená a pohodlná. Výhody latexových matrací jsou také ty, že dlouho vydrží a udržují si stále svůj tvar. Kdybychom měli zmínit nevýhody latexových matrací, museli bychom zmírnit jejich nevhodnost pro osoby trpící alergií na latex a také přiznat, že jsou hůře prodyšné.

Jak vybrat rošt? Musí být kompatibilní s materiálem matrace

S výběrem matrace úzce souvisí také výběr roštu. Nezapomínejte na to, že jednotlivé druhy roštů jsou kompatibilní s jednotlivými druhy matrací. Než se tedy rozhodnete, jaký materiál a jaká výška matrace je pro vás ideální, ujistěte se o tom, že se bude hodit k roštu. V potaz samozřejmě musíte vzít také tuhost matrace.

Tipy pro zdravý spánek

Jak vybrat matraci jsme si již shrnuli, ale protože na spánek má vliv také prostředí, ve kterém usínáte, přinášíme vám pár tipů, díky nimž budete spát jako v bavlnce. Kromě toho, že byste se neměli před spaním vystavovat působení modrého světla, vliv na kvalitní spánek má i zařízení ložnice.

Zdroj obrázku: Ihor Bulyhin / Shutterstock.com

Na zařízení i barvě stěn ložnice záleží

Kromě toho, jaké ložní doplňky máte, ovlivňuje kvalitu vašeho spánku také barva zdí a materiál nábytku a dalších dekorací.

Barvy v ložnici nesmí být rušivé a moc živé, volte raději umírněné barvy stěn a vsaďte na:

  • osvědčenou bílou,
  • světle modrou,
  • béžovou,
  • krémovou,
  • šedou.

Neobklopujte se přílišným počtem věcí a preferujte dřevěné dekorace a nábytek. Pocit pohody a bezpečí v ložnici podpoří také udržování pořádku a dostatek světla. V ložnici sice trávíte zejména noci, ale to neznamená, že by místnost měla být tmavá a nepřátelská. Vašemu ložnímu prádlo sluneční paprsky a dostatek čerstvého vzduchu rozhodně neuškodí.

Vybírejte si postelovou matraci s ohledem na to, co od ní čekáte a na jaký rošt ji chcete položit. Každý typ má své klady i zápory a tou vhodnou volbou je taková matrace, na které se vám bude příjemně ležet, nebude vás nikde tlačit a budete naprosto spokojeni s její tuhostí.

Ohodnoť článek

Štítky matrace, spánek, ložnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěnová, pružinová nebo latexová matrace? Tipy, podle čeho vybírat  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.