Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výhody a nevýhody podomítkových koupelnových baterií

PR článek

Když budete zařizovat koupelnu krok po kroku, určitě narazíte i na otázku designu a výběru vodovodních baterií nad umyvadlem, vanou či ve sprchovém koutě. Existuje hned několik možností. Jedním z řešení jsou podomítkové baterie, které představují moderní a funkční řešení, které zpravidla vypadá skvěle.

Při výběru baterií se většinou musíte rozhodnout, zda dáte přednost kráse, nebo snadné údržbě. Výhodou podomítkových baterií je, že u nich v tomto ohledu nemusíte dělat kompromis. Část baterie, kde se mísí voda, je totiž schovaná pod omítkou a vy vidíte jen designovou páku, kohoutek, sprchu či sprchovou hlavici.

Podomítkové baterie se používají k umyvadlům bez otvoru pro baterii. Často jde o typ umyvadel na desku, která se vyrábějí v různých geometrických tvarech. Tyto baterie mají často i jednodušší tvar než klasické mísící baterie, a proto se snadněji čistí. Problémy s věčně špinavou baterií zná téměř každý (zaschlé kapky vody jsou bohužel nejvíce viditelné na moderních hranatých bateriích s rovnými plochami). Běžná umyvadlová baterie se zašpiní pokaždé, když ji zavíráte mokrou rukou. Nečistoty se pak drží také ve spoji baterie a umyvadla. U podomítkové baterie je tento spoj na stěně a voda k němu nestéká. Problém s údržbou lesklých ploch baterie lze řešit také bezdotykovou baterií nebo baterií s matným povrchem.

Pokud jste příznivcem jednoduché údržby, máme pro vás další tipy. Umyvadlo si pořiďte dostatečně velké a to o šířce přes 60 cm a umyvadlo dejte přesně do výšky dle vašich potřeb (horní hrana umyvadla by měla být ve standardní výšce 85 cm). Voda pak nebude stříkat mimo něj na desku. Důležité je také správné odměření výšky podomítkové baterie tak, aby se vám pod ni pohodlně vešly ruce. Vhodné je proto znát její typ před provedením vodovodních instalací.

Vanová podomítková baterie může mít jen výtok vody, nebo i sprchu. V druhém případě je nutný přepínač výtoku a sprchy. Vanu můžete také napouštět speciálním přepadem. To může být vhodné u malých van, kde výtok překáží a může se o něj například zranit dítě.

Místo podomítkové baterie lze využít i baterie montované na vanu. Ty mají také část baterie skrytou. Na rozdíl od podomítkové baterie jsou ale řešeny na vodorovném okraji vany.

Sprchová podomítková baterie vám ušetří tolik potřebné místo ve sprchovém koutě. Nejlépe bude vypadat v kombinaci s designovou sprchovou hlavicí. U těch dnes nabízejí výrobci nepřeberné množství typů a velikostí. Pokud chcete pevnou i ruční sprchu, musíte si pořídit baterii s přepínačem mezi dvěma sprchami.

Nevýhodou podomítkové baterie je složitější montáž, která zahrnuje osazení podomítkového boxu. Ten také nelze osadit úplně všude. Je nutné mít zeď o tloušťce alespoň 150 mm. Vysekáním otvoru zhoršíte například u cihelné příčky její akustické vlastnosti. Dodatečné zasekávání do betonu bude zase velmi pracné. V těchto případech je vhodné přistavět instalační předstěnu.

Další nevýhodou oproti klasickým bateriím je menší výběr a průměrně vyšší pořizovací cena.   K ceně baterie je nutné přičíst také cenu podomítkového modulu. Pokud se však včas rozhodnete pro jejich pořízení, nebudete litovat. Pěkně zkombinovaný obklad stěny nad umyvadlem a podomítková baterie budou ozdobou vaší koupelny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky umyvadlo, sprcha, údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhody a nevýhody podomítkových koupelnových baterií  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.