Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj chce vyřešit nedostatek zdravotnického personálu. Dnes představil novou koncepci zdravotnictví

Nová koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji pro období 2021 až 2025 se zaměří na nedostatek zdravotníků i na spolupráci všech nemocnic v regionu. Dokument, který dnes novinářům představilo vedení kraje, analyzuje zdravotnickou péči v kraji, poukazuje na případné hrozby i silné stránky. V 11 bodech koncepce také shrnuje hlavní úkoly pro rozvoj zdravotnictví v kraji.

"Úkolem nové koncepce zdravotnictví je především určit směr, jakým se zdravotnictví v regionu bude v následujících letech ubírat a co je důležité pro jeho další rozvoj," uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Podle něj mezi největší hrozby ve zdravotnictví v kraji patří nedostatek zdravotníků jak v nemocnicích, tak v praktickém lékařství. "Je důležité, že oproti předchozím koncepcím uvažuje nová koncepce o krajském zdravotnictví jako o celku a zahrnuje veškeré zdravotnictví v regionu včetně Fakultní nemocnice Hradec Králové," uvedl Fink.

Nedostatek lékařů by měla změnit užší spolupráce kraje a Fakultní nemocnice Hradec Králové ve vzdělávání tak, aby bylo možné jednodušší části vzdělávacího programu absolvovat v menších akreditovaných nemocnicích a s postupným nabýváním zkušeností poté na větších pracovištích.

"Nejvíce chybí zdravotní sestry v nepřetržitém lůžkovém provozu. Pokud jde o lékaře, nejvíce schází praktičtí lékaři pro děti a dorost a v dětské psychiatrii, ale je ohroženo i celé dětské lékařství, porodnictví i mnoho dalších oborů," uvedl autor krajské koncepce zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Řešení kritického nedostatku sester vidí v řadě provázaných opatření, a to v posílení školských základen pro výuku nových sester, ve snížení pracovních nároků zapojením pracovních sester a také v navýšení mezd.

"Stanovené body neznamenají, že na nich kraj začne pracovat od píky. Nemocniční informační systém, který výrazně posílí informatiku v našich zařízeních, je téměř hotový. Dlouhodobě se také podílíme na reformě psychiatrické péče, kdy kraj v minulosti podpořil vznik dvou center duševního zdraví v okresech Trutnov a Hradec Králové," uvedl Fink.

Součástí nové strategie krajského zdravotnictví je také posílení zdravotní péče v následné lůžkové péči a dlouhodobé lůžkové péči, v oblasti sociální péče posílením pobytových sociálních služeb, včetně podpory péče domácí či odlehčovací. Mezi dalšími body jsou také posílení připravenosti na další možné epidemické vlny covidu–19 a jiných nemocí nebo udržení rezervní kapacity v porodnické a neonatologické péči.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) je nemocniční síť v kraji dostatečná, což potvrdila pandemie koronaviru, která od poloviny prosince do začátku března zasáhla region v plné síle. "Jako červená nit se vším bude prolínat koordinace zdravotnické péče v kraji. Ukázal to nejen covid, ale i očkování. Spolupráce krajských nemocnic s Fakultní nemocnicí Hradec Králové je nezbytností," řekl Červíček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, nemocnice, zdraví, koncepce, Královéhradecký, kraj, nedostatek, personál, zdravotnictví, zdravotnický pracovník, Zdeněk Fink, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Hudební divadlo Karlín, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce vyřešit nedostatek zdravotnického personálu. Dnes představil novou koncepci zdravotnictví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.