Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

UV záření, ozon, suchá pára nebo drony. Nové technologie likvidují koronavirus

Pandemie covid-19 zvýšila požadavky na čistotu prostředí. Zaměstnavatelé, přepravci nebo prodejci hledají způsoby, jak zajistit bezpečné prostředí, ve kterém se jejich zaměstnanci a klienti budou cítit komfortně. S úklidem teď pomáhají nové technologie – UV záření, ozon, suchá pára nebo drony.

Zatímco některé technologie jsou již plně funkční a prověřené, jiné zatím jen ve stadiu vývoje a testování.  Jednou z novinek jsou antivirové povlaky, které mají přizpůsobit povrchy, aby se čistily samy. Momentálně se už využívá transparentní povlak dánské společnosti ACT.Global, který hubí patogeny. Problematické však může být, že tento nástřik potřebuje k aktivaci osm hodin světla, jeho účinnost v tmavých koutech tak může být sporná.

Rozšířenou ekologickou metodou, která „dezinfikuje“ vzduch v místnosti, je ozon. Ten z prostoru odstraní nejenom viry včetně koronavirů, ale i další choroboplodné zárodky a plísně. „Využití ozónu pro čištění vzduchu v místnosti je osvědčená metoda, která je navíc vysoce ekologická, protože nezatěžuje životní prostředí a nevyužívá chemikálie. Generátor naplní čištěný prostor ozónem, po jehož aplikaci nezůstane ve vzduchu žádná zdraví škodlivá substance a odstraní i nežádoucí pachy. Tuto metodu je vhodné doplnit sanitací povrchů jako jsou kliky, zábradlí, výtahy, ale i podlahové plochy, kterou je možné provádět pomocí sanitačních přístrojů,“ popisuje Branislav Janoščík, ředitel útvaru úklidu SSI Group.

Další moderní technologií likvidující koronavirus a ostatní viry je čištění suchou párou. Ta navíc rozpouští i mastnotu a nečistoty. „Parní čištění je založeno na principu velice rychlé přeměny studené vody na horkou páru, která je vytlačována přes trysku ven z parního čističe. V případě parních čističů se jedná o takzvanou suchou páru, neboť se vytváří z velmi malého množství vody. A právě suchá pára je nejen účinná při odstraňování nečistot a mastnoty, ale vysoká teplota spolehlivě zahubí běžné bakterie, inaktivuje některé viry a odstraní biologické i průmyslové nečistoty,“ vysvětluje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. Výhodou páry jako čisticího prostředku je také to, že pronikne i na místa, kam se běžným čištěním nelze dostat.

„Dalším řešením je UV záření. UV-C složka je totiž méně škodlivá pro člověka, ale smrtelná pro bakterie a viry, včetně koronavirů,“ říká Branislav Janoščík. Tým na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře například pracuje na vývoji zařízení, které by využilo výkonných LED diod vyzařujících ultrafialové světlo. Přístroje by pak mohli využívat terénní pracovníci, sanitky a další místa v první linii. Zatím ale narážejí na malou účinnost vyvinuté technologie, která je schopná „vyčistit“ prostor větší krabice.

Společnosti zabývající se úklidem a dezinfekcí zároveň už řeší, jak do budoucna čistit opravdu velké plochy jako sportovní stadiony, haly a další prostranství. Řešením může být využití dronů, které by byly upraveny pro rozptyl desinfekčních prostředků. „Drony se v současné době využívají v mnoha krizových situacích – při požárech, hledání ztracených osob, řešení úniků nebezpečných látek nebo při kontrole vedení vysokého napětí. Uplatnění nacházejí i v covidové krizi. Již na jaře loňského roku se testovalo jejich využití například pro dopravu testů na covid-19 v méně přístupných oblastech nebo pro desinfekci větších ploch,“ uzavírá Andrej Hronec ze společnosti Audiopro.   

Ohodnoť článek

Foto SSI Group

Štítky pára, COVID-19, technologie, Kalifornská univerzita v Berkeley, Kärcher

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

UV záření, ozon, suchá pára nebo drony. Nové technologie likvidují koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.