Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové zavádí novou dietu na prevenci obezity

Fakultní nemocnice Hradec Králové zavádí pro své pacienty od března novou dietu 3 FIT. Novinka je určena především pro mladší pacienty s krátkodobou hospitalizací, kteří se snaží stravovat zdravěji.

Fakultní nemocnice Hradec Králové od března zařadí do dietního systému pro pacienty novou dietu 3 FIT. Ta je určena jako prevence civilizačních nemocí, jako je obezita, cukrovka nebo kardiovaskulární a onkologická onemocnění.

„Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí svým pacientům několik různých diet, o jejich indikaci rozhoduje na základě zdravotního stavu pacienta lékař,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Nová dieta je určena především pro mladší pacienty bez přidružených chronických onemocnění s plánovanou krátkodobou hospitalizací. „Preferuje rostlinné tuky před živočišnými, zvýšení příjmu ovoce a zeleniny či luštěnin. Omezeno je doslazování a používání soli,“ popisuje Sochor.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům několik základních diet podle jejich potřeb, například racionální ve dvou variantách, diabetickou, bezlepkovou nebo bezmléčnou. Denně je pro pacienty nemocnice připraveno zhruba 1200 porcí různých diet.

„Nutriční terapeuti se navíc denně starají o zhruba sedm desítek pacientů s individuálně sestavovanou dietou, která se používá u pacientů všech věkových kategorií například s onkologickým onemocněním, s potravinovými alergiemi či metabolickými poruchami,“ dodává Sochor.

Na zajištění stravování ve fakultní nemocnici se podílí ústavní dietolog, který poskytuje odborné konzultace, a řada nutričních terapeutů, kteří sestavují jídelní lístky pro pacienty. Součástí je také stravovací komise, která sleduje kvalitu stravování pacientů.

Ukázka jídelního lístku diety 3 FIT:

SNÍDANĚ: Šťáva přírodní jablko-rakytník, Jogurt bílý 200g, Žito s medem, skořicí a jablky
OBĚD: Polévka s kapáním, Kapustové listy plněné šmakounem a hlívou ústřičnou, Rýže divoká, Salát
SVAČINA: Ovoce
VEČEŘE: Pomazánka Hummus, Chléb tmavý, Rajče cherry

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN HK

Štítky strava, jídelníček, nemocnice, Hradec Králové, hospitalizace, pacient, dieta, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Kropova

tenhle blivajs mi někdo naservírovat stane se okamžitě pacientem

Čtvrtek, 18. února 2021, 10:16Odpovědět

Fakultní nemocnice Hradec Králové zavádí novou dietu na prevenci obezity  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.