Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trutnovská nemocnice omezí péči o pacienty, kteří nemají koronavirus. Schází jí personál

Vedení Oblastní nemocnice Trutnov přistoupilo k razantnímu opatření. Kvůli nedostatku zdravotníků, a čím dál vyššímu počtu pacientů s koronavirem, omezí veškerou neakutní péči.

„Bohužel jsme za hranou našich reálných kapacit v poskytování adekvátní zdravotní péče,“ řekl ředitel nemocnice Miroslav Procházka. Nemocnici schází téměř čtvrtina zdravotnického personálu. Je to podobné číslo jako na podzim, kdy byla druhá vlna epidemie. V současné době je situace ještě horší.

Oproti podzimu je v nemocnici i více pacientů s covidem-19. Nejsou k dispozici studenti zdravotních škol a fakult na výpomoc. Od včerejšího dne je vytvářeno očkovací centrum, provádí se tu i antigenní testování.

Vzhledem k počtu pacientů vyžadujících kyslíkovou podporu včetně dýchacích přístrojů HFNO se dostáváme i na hranu technických možností rozvodů medicinálních plynů po nemocnici,“ uvedl Procházka.

Ždímeme zdravotníky jako citron a lidé epidemii stále nepřikládají větší vážnost, upozorňuje ředitel náchodské nemocnice

Přestože je situace aktuálně nejhorší od počátku epidemie covid-19, řada lidí nedodržuje vládní nařízení. K velkému rozvolnění došlo hlavně během vánočních svátků. Ředitel náchodské nemocnice Jan Mach upozorňuje, že nelze zdravotníky ždímat...

I přesto, že jsou kapacity trutnovské nemocnice vyčerpané, příliv pacientů v příštích dnech nebude nijak omezen. Dostupné informace mluví o tom, že se bude okres Trutnov potýkat v následujícím týdnu s obrovským tlakem na zdravotní péči.

 „V rámci okresu lze očekávat až 100 nových pacientů s covid-19 vyžadujících hospitalizaci,“ řekl Procházka. Lůžka na covidových odděleních byla v předešlých dnech přeplněná. Pacienti s koronavirem jsou už i na vyčleněných infekčních pokojích standardních oddělení.

„Stávající lůžkové kapacity covidových oddělení jsou přes opakované navyšování lůžek již nedostatečné,“ doplňuje Procházka. V trutnovské nemocnici jsou proto přijata na dva týdny mimořádná opatření.

Vláda přestala poskytovat regionální informace o indexu rizika. Situace v kraji se zhoršuje

Ještě ve středu se mohli obyvatelé České republiky podívat na to, jak si v rámci systému PES vede jejich kraj. Ten však po změně výpočtu rizika zcela zmizel. Ministerstvo sice poskytlo doplňující informace ve zvlášť připraveném dokumentu, ten ale...

Omezena bude veškerá neakutní zdravotní péče včetně ambulantní. Všechny dostupné síly a prostředky budou směřovány na zvládnutí akutních zdravotních potřeb pacientů a dalšího navýšení covidových lůžek. Vytvořeno bude třetí covidové oddělení.

„Tato opatření budou mít bohužel reálný dopad na dostupnost zdravotní péče i pro necovidové pacienty,“ říká ředitel nemocnice. Pacienty žádá, aby v případě zdravotních potíží konzultovali svůj zdravotní stav s praktickým nebo odborným ambulantním lékařem. V případě, že problémy nebudou akutní, lidé by měli odložit návštěvu nemocnice na později.

„Očekáváme, že v druhé polovině ledna by se mohla projevit vládou přijatá restriktivní opatření z konce prosince, počet potřebných hospitalizací pacientů s covid-19 by se mohl začít snižovat a mohli bychom se vrátit k normálním rozsahu poskytování zdravotní péče,“ doplnil Miroslav Procházka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto nemtru.cz

Štítky Nemocnice Trutnov, omezení, péče, COVID-19, pacienti, pacient, nemocnice, Miroslav Procházka, Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská nemocnice omezí péči o pacienty, kteří nemají koronavirus. Schází jí personál  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.