Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ode dneška se rozvolňují opatření. Obchody budou otevřeny déle, zákaz vycházení platí až od 23. hodiny

Česko se od dnešního dne posouvá v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejvyššího stupně do čtvrtého. Minulý týden v pátek to odsouhlasila vláda. Prodlužuje se otevírací doba v obchodech, zákaz vycházení se posouvá až na 23. hodinu a svateb se bude moci účastnit až dvacet lidí.

Ve čtvrtém stupni má být obnovena docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Místo dosavadních dvou lidí, už se jich může scházet šest.

K dnešnímu dni mohou půjčovat knihovny knihy z výdejních okének. Svateb nebo bohoslužeb se může účastnit až dvacet lidí. Konat se mohou také teoretické a praktické závěrečné testy autoškol.

Zákaz vycházení bude začínat místo současných 21. hodin o dvě hodiny později, tedy od 23. hodin. Do třetího, mírnějšího stupně rizika by se mohlo Česko posunout nejdříve za týden. Znamenalo by to otevření dalších obchodů a restaurací.

Otevření obchodů

Obchody mohou být od dnešního dne otevřeny až do 23 hodin. Dosud musely zavírat v devět hodin večer. Zákaz nedělního prodeje, který navrhl zrušit ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ale bude platit stále.

Stejně tak zůstane v obchodech omezená kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Tam, kde je vyžadován vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky a otce s kočárky. Děti do šesti let se do kapacity počítat nebudou. Stejná opatření mají platit pro farmářské trhy.

Další rozvolnění možná už za týden

O dalším rozvolnění by mohla vláda rozhodovat v polovině tohoto týdne. Obchodníci by se o uvolnění podmínek prodeje plánovaných od 30. listopadu měli dozvědět přibližně pět dnů předem. Vláda bude také řešit vánoční trhy. Prodej vánočních stromků, kaprů nebo ozdob možný bude. Debata epidemické skupiny bude směřovat také k pravidlům pro mikulášskou nadílku.

Nouzový stav potrvá minimálně 68 dní

Současný podzimní nouzový stav potrvá nejméně 68 dní, tedy o dva dny déle než na jaře. Platit má do 12. prosince. Aktualizovaná strategie testování na covid bude hotová ve středu. Do té doby má být připraven i plán pro očkování.

Pořeší se i fungování zimních středisek

Dnes se budou expertní týmy ministerstev zabývat spolu s hygieniky fungováním zimních středisek. Podnikatelé se mají dozvědět změny s předstihem pěti až šesti dnů.

Asociace horských středisek už nachystala sadu opatření pro skiareály. U pokladen a na nástupištích budou označeny rozestupy. Dezinfekci vnitřních a vnějších prostor budou zajišťovat střediska. Kabiny lanovek budou častěji větrat a doporučováno bude zakrytí dýchacích cest návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky rozvolnění, obchod, škola, zákaz vycházení, zimní střediska, ČR, koronavirus, vláda, lockdown, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Karel Havlíček, ANO 2011

Ode dneška se rozvolňují opatření. Obchody budou otevřeny déle, zákaz vycházení platí až od 23. hodiny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.