Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakultní nemocnice má novou pomůcku, která covid pacientům pomůže zlepšit tělesnou kondici

V Hradci Králové přišli s novou myšlenkou, jak pomoci pacientům, kteří jsou upoutáni na lůžko. Díky nové rehabilitační podložce mohou sami nemocní bojovat proti ztrátě svalové síly, přestože je rehabilitačních pracovníků velký nedostatek.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začali používat novou rehabilitační podložku, která pomáhá nemocným s koronavirovou infekcí znovu nabýt tělesnou kondici. Ke ztrátě svalové síly a soběstačnosti totiž dochází už po několika málo dnech, kdy jsou nemocní připoutání na lůžko. A jelikož je takových pacientů hodně, zejména seniorů, tak kapacity rehabilitačních pracovníků zcela nepostačují. A právě v tom má nová rehabilitační podložka pomoci.

Autorem myšlenky je Luboš Sobotka, emeritní přednosta III. interní gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Speciální podložka je určena k aktivnímu cvičení dolních končetin a svalů břicha a zad během pobytu na lůžku. Zájem o ni projevila už i Thomayerova nemocnice a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, kde se bude využívat zejména na lůžkách, na nichž jsou umístěni covid-19 pozitivní pacienti.

„Podložka pomáhá udržet fyzickou kondici a předchází komplikacím z dlouhodobého pobytu na lůžku, umožňuje pacientům samostatné cvičení bez asistence personálu a nutnosti odborného nastavení. Výhodou je, že podložku lze použít na jakémkoliv lůžku, je snadno přenositelná a má tichý chod,“ popsal mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN HK

Štítky FN HK, koronavirus, Hradec Králové, senioři, pacient, podložka, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Thomayerova nemocnice, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice má novou pomůcku, která covid pacientům pomůže zlepšit tělesnou kondici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.