Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: V Broumovských stěnách byly zachraňovány osoby z těžko přístupného terénu, naštěstí jen cvičně

Záchranáři, hasiči a další složky IZS se podrobili v uplynulých dvou dnech nelehkému výcviku. Absolvovali ho v Broumovských stěnách. Proč zrovna tam? Královéhradečtí letečtí záchranáři zaznamenali v posledních týdnech zvýšený výskyt zásahů v turisticky zajímavých oblastech kraje. Aby dokázali z těžko dostupných míst zachránit člověka, Broumovské stěny byly ideálním místem pro výcvik.

Skalní města, jako jsou například i Adršpašsko-teplické skály, nebo Prachovské skály, nabízí nevšední zážitky tisícům domácích i zahraničních návštěvníků. Pokud se ale něco stane, pro zdravotnické záchranáře i další složky IZS to znamená náročný a zdlouhavý zásah v neschůdném terénu.

V případě nemoci nebo úrazu v těchto lokalitách bývá proto bývá velmi často nasazován vrtulník.

V obtížně přístupných skalních oblastech Broumovských stěn, se to teď složkami IZS jen hemžilo. Absolvovaly dvoudenní součinnostní výcvik Letecké záchranné služby Hradec Králové, Hasičského záchranného sboru KHK, Skalní záchranné služby Broumovsko a Horské služby ČR.

V průběhu této akce záchranáři procvičili vyhledání, záchranu a evakuaci zraněných osob z nejvíce navštěvovaného terénu a skalních stěn za využití vrtulníku a lanových technik.

Akce byla cíleně uspořádána jako příprava před letní sezónou, během které se dá očekávat zvýšený počet zásahů v těchto náročných terénech.

Do výcviku se zapojili i speciálně vycvičení psi

Členy posádky hradeckého vrtulníku se stávají poměrně vzácně, ale v některých situacích jsou potřeba, protože je jejich úloha nenahraditelná. Nejčastěji jsou nasazování při lavinových nehodách v Krkonoších, nebo při rozsáhlých pátracích akcích v nepřístupném terénu.

Náročného výcviku se zúčastnili i na Broumovsku. Seznámili se s technikou rychlého transportu v podvěsu pod vrtulníkem. 

Ostrý zásah absolvovali záchranáři i hasiči v Broumovských stěnách v půlce června

Při sestupu ze skalní vyhlídky Supí hnízdo se zřítil jednasedmdesátiletý muž. V těžko přístupném terénu si poranil hlavu a horní končetiny, byl při vědomí a s okolím komunikoval. 

„Na palubě vrtulníku byl spolu se zdravotnickými záchranáři také hasič – letecký záchranář z centrální stanice Hradec Králové. ,,Zraněný člověk byl ve skalách zajištěn a připraven na přesun v podvěsu pod vrtulníkem,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Následně byl senior převezen sanitkou do náchodské nemocnice. 

Ohodnoť článek

Foto ZZS Královéhradeckého kraje, Horská služba ČR, HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, záchranáři, letečtí záchranáři, Horská služba, Broumovské stěny, vrtulník, výcvik záchrana, osoba, terén, Hradec Králové, Hasičský záchranný sbor, Broumovsko, Horská služba České republiky, Adršpašsko-teplické skály, Prachovské skály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: V Broumovských stěnách byly zachraňovány osoby z těžko přístupného terénu, naštěstí jen cvičně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.