Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Od června pro léky do lékárny s občankou nebo pasem namísto e-receptu

1. červen bude zásadní pro ty, kteří si půjdou pro léky do lékárny. Místo e-receptu vytištěného na papíře, v mailu a nebo jako SMS v telefonu, jim postačí občanka případně pas. Po změně volala hlavně Česká lékárnická komora.

Lékaři předepisují léky povinně elektronicky už dva roky. Loni jich bylo předepsáno podle statistik Státního ústavu pro kontrolu léčiv každý měsíc od 5,1 do 6,4 milionu. „Lékárník načte číslo občanského průkazu nebo pasu pacienta a zobrazí se mu všechny platné nevydané e-recepty," popsala komora proces načítání. Doposud se každý e-recept načítal zvlášť z papíru, QR kódu nebo SMS v mobilu. Lékárníci si ale často stěžovali. U toho kdo má více receptů, načítání výdej léků zdržuje. Navíc v době epidemie koronaviru, musí brát do rukou při načítání e-receptů mobily mnoha lidí. Posílání e-receptu na mobil se totiž dostalo do obliby jak pacientů, tak i lékařů. V posledních čtyřech měsících loňského roku, jich touto formou bylo posláno přes milion.

Lékárníci od června uvidí soupis všech nevydaných léků pacienta. Takzvaný lékový záznam pak lékařům zobrazí u nemocného všechny dosud předepsané léky. Lidé ale mají na výběr. Pokud s touto funkcí nebudou souhlasit, mohou ji zakázat všem zdravotníkům plošně, nebo jen vybraným.

Lékový záznam je v současné době přístupný pacientům a osobám, které jsou zvoleny. Například rodičům nebo dětem. Do budoucna by mohl zamezit vícečetnému předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky. V současnosti má lékař přehled jen o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník pak může při výdeji léku zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky e-recept, občanský průkaz, pas, mobil, pacient, lékař, Státní ústav pro kontrolu léčiv, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od června pro léky do lékárny s občankou nebo pasem namísto e-receptu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.