Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Hradci investovala 250 milionů do přístrojů na léčbu pacientů s rakovinou

Fakultní nemocnice v Hradci Králové letos investovala do ozařovací techniky pro léčbu onkologických pacientů čtvrt miliardy korun. Z toho 180 milionů korun stál nákup tří lineárních urychlovačů. Na dalších 70 milionů korun přišly stavební úpravy. Kapacita léčby onkologických pacientů ozařováním se díky investici zvýšila o polovinu ze 120 na 180 pacientů denně, uvedla dnes nemocnice.

Nemocnice letos na jaře pořídila nový lineární urychlovač, který technici umístili do nové přístavby Pavilonu profesora Bašteckého. Dva stávající lineární urychlovače, které byly deset let staré a požadavkům moderní medicíny již nevyhovovaly, nemocnice letos postupně vyměnila za nové. Celou investici nemocnice dokončila v prosinci.

Lineární urychlovače se používají k ozařování zhoubných nádorů. Záření proniká i k nádorům uloženým hluboko v těle a současně méně poškozuje okolní tkáně. "Nové přístroje nám umožní nejen aplikovat léčbu většímu počtu pacientů, ale i zavést provádění některých nových technik, například ozařování prsu v hlubokém nádechu či stereotaktické ozařování," uvedl přednosta kliniky onkologie a radioterapie Jiří Petera. Přesnost aplikace záření u nových přístrojů je podle něj minimálně srovnatelná s protonovou terapií.

Každoročně nemocnice investuje do modernizace přístrojů desítky milionů korun. Například letos pořídila nové mamografické přístroje na radiologickou kliniku za 16,5 milionu korun.

Hradecká fakultní nemocnice je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. Má na 39 pracovištích 1360 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41.000 pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Ambulantně ošetří lékaři v nemocnici každý rok okolo 700.000 pacientů. Nemocnice zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji.

Autoři

Štítky ČR, nemocnice, rakovina, Hradec Králové, pacient, léčba, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice v Hradci investovala 250 milionů do přístrojů na léčbu pacientů s rakovinou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.