Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Návštěvníci v Auparku mohou propojit vyšetření plic s nákupem

Návštěvníci obchodního centra Aupark v Hradci Králové mohou propojit vyšetření plic s nákupem. Lékaři tam totiž 18. listopadu od 12 do 19 hodin zájemcům prověří dech. Účelem akce je odhalit včas závažné onemocnění – chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), a to v rámci Světového dne této nemoci.

„Mimo ordinaci vyšetřujeme lidem plíce už po osmé. U stánku je vždy lékař a zdravotní sestry. Vyšetření plic využije zpravidla více než 150 lidí. Někteří mají výsledky v pořádku, ale zhruba u třetiny až čtvrtiny osob pravidelně odhalí lékaři poruchu dýchání a pošlou je na podrobnější vyšetření. CHOPN sice nelze vyléčit, ale včasným podáním léků umíme nemoc zpomalit a pacientům výrazně ulevit,“ říká doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice.

S CHOPN se v Česku léčí přibližně 300 tisíc pacientů, dalších 300 tisíc o své nemoci zatím neví. Lidé totiž chronický kašel, zadýchávání a vykašlávání hlenů často přisuzují buď svému vyššímu věku, nebo kouření. Přitom právě kuřáky ohrožuje nemoc nejvíc.

Kuřáci jsou rizikovou skupinou

Máme zhruba 300 tisíc nemocných, kteří zatím nejsou léčeni. Snažíme se je proto najít i pomocí různých preventivních akcí. Vyšetření v obchodním centru zpravidla využije řada lidí, kteří si třeba jdou jen nakoupit a spirometrii si nechají změřit jen za zvědavosti. Díky tomu odhalíme každoročně další nemocné, kterým můžeme dopřát adekvátní léčbu,“ říká MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem.

Zájemci o vyšetření plic přijdou bez předchozího objednání ke stánku lékařů v obchodní galerii. Zdravotní sestra jim poté pomocí přístroje změří dechové funkce (spirometrii). Výsledky vyhodnotí lékař. Jestliže spirometrie odhalí poruchu dýchání, doporučí pacientovi podrobné vyšetření u plicního lékaře.

V ambulanci jim také ukážou, jak správné používat inhalátor s léčivem. Podle průzkumu Plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové totiž více než polovina pacientů používá inhalátor špatně. Nemocnice na výzkumu spolupracovala se 14 největšími plicními centry v republice a farmaceuty.

Správné léky nemá ani polovina pacientů

„Správně léky inhaluje pouhých 40 % pacientů ze 700 sledovaných. U 60 % tak léky nemají šanci působit. My pak zbytečně předepisujeme stále dražší preparáty,“ upozorňuje Koblížek. CHOPN trpí většinou lidé starší 50 let a kuřáci. Přibývá ale i nálezů u mladších lidí, a to zejména u těch, kteří se narodili předčasně a jejich plíce neměly šanci se plně vyvinout.

„Přibližně každý dvanáctý novorozenec se narodí předčasně. Nedovyvinuté plíce jsou však oslabené a později náchylné k plicním nemocem, jako je CHOPN,“ dodává Koblížek. Neměli by proto podceňovat jakékoli potíže s dýcháním a plíce si nechat vyšetřit. Kromě zdravotnického stánku v obchodním centru otevřou někteří pneumologové z Královehradeckého kraje 20. listopadu zájemcům také své ordinace. Seznam zapojených ambulancí na je dostupný na www.copn.cz nebo na www.pneumologie.cz.

Český občanský spolek proti plicním nemocem (ČOPN)

Cílem spolku je prohloubení vzájemné informovanosti a spolupráce mezi laiky a odborníky, zlepšení obecného povědomí o problematice plicních nemocí a organizování aktivit sloužících ke zlepšení situace pacientů se závažnými plicními nemocemi. Od roku 2019 se věnuje i pacientům s rakovinou plic. Odborně činnost ČOPN garantuje odborná společnost (ČPFS). Informace o ČOPN lze nalézt na portále www.copn.cz

Česká pneumologická a ftizeologická společnosti ČLS JEP (ČPFS)

Je odborná lékařská společnost, která řeší problematiku všech respiračních nemocí včetně tuberkulózy po stránce prevence, vyhledávání, diagnostiky i terapie. ČPFS vytváří doporučené klinické postupy, vypracovává odborná stanoviska k různým problémům z vlastní iniciativy nebo na žádost orgánů státní správy. Odborné sekce ČPFS prohlubují a rozšiřují informace v jednotlivých funkčních specializacích oborů pneumologie a ftizeologie.

Hlavními směry odborného zaměření těchto oborů jsou nemoci spojené s bronchiální obstrukcí, nádory dýchacího ústrojí, infekční záněty včetně tuberkulózy, intersticiální a granulomatózní plicní procesy, poruchy dýchání ve spánku, léčba cystické fibrózy dospělých a další plicní nemoci. Chronická obstrukční plicní nemoc je jedním z nosných problémů tohoto lékařského oboru. Informace o společnosti lze nalézt na www.pneumologie.cz.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto ČOPN

Štítky nemoc, plíce, chronická obstrukční plicní nemoc, Aupark, Vladimír Koblížek, Hradec Králové, Česko, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci v Auparku mohou propojit vyšetření plic s nákupem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.