Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ředitel pardubické nemocnice svádí vinu ohledně postiženého dítěte na nemocnici v Rychnově. Ta obvinění odmítá

Vedení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje se ohradilo proti výroku ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPK) Tomáše Gottvalda. Ve čtvrtek uvedl v souvislosti s červnovým převozem rodičky z Vamberka do Pardubic, že je pro něj nepochopitelné, proč žena nebyla vyšetřena v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, kam ji záchranná služba vezla nejdříve. Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí, dítě po porodu v Pardubicích zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky.

"Pan Gottvald není kompetentní hodnotit postup nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, o kterém má jen částečné informace a který je předmětem šetření kompetentních orgánů," uvedl dnes ve vyjádření holdingu předseda představenstva Marian Tomášik.

Gottvald ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl, že podle dostupné zdravotnické dokumentace se zdá, že porod byl již "v běžící fázi". "Z pozice ředitele nebo lékaře je pro mne nepochopitelné, že pacientka, pokud již byla v areálu nemocnice, nebyla vyšetřena," uvedl Gottvald.

Rodičku z Vamberka vezla záchranka nejdříve do nemocnice v Rychnově, která ji údajně odmítla s tím, že na předčasné porody není vybavena. Odkázala ji na Fakultní nemocnici v Hradci Králové, ta ale měla naplněnou kapacitu porodních lůžek i porodních boxů, proto záchranáře už před převozem přesměrovala na Pardubickou nemocnici.

Do nemocnic zamíří kontrola

"Dle nám dostupné zdravotnické dokumentace byly všechny informace o zdravotním stavu matky dostupné, včetně údaje o přítomnosti kolonizace streptokokem," uvedl ředitel Fakultní nemocnice v Hradci králové Vladimír Palička.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že do pardubické, hradecké a rychnovské nemocnice pošle kontrolu. Prověří jak převoz rodičky, tak i postup pardubické nemocnice při porodu a po něm. Případ vyšetřuje také policie jako možné těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, vlastní názor si chce udělat i Pardubický kraj.

Ředitelka pardubické nemocnice skončila

Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí odvolalo ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Podle mluvčí společnosi Kateřiny Semrádové zůstane lékařkou pardubické nemocnice. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Autoři | Foto Firmy.cz

Štítky ČR, nemocnice, správa, děti, Pardubický, Královéhradecký, Pardubická krajská nemocnice, Rychnov nad Kněžnou, Pardubice, porod, Nemocnice Pardubického kraje, Vamberk, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Štěpánka Fraňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel pardubické nemocnice svádí vinu ohledně postiženého dítěte na nemocnici v Rychnově. Ta obvinění odmítá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.