Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Kraj bude hledat projektanta pro nemocnici Rychnov. Modernizace vyjde na více než 400 milionů

Rada Královéhradeckého kraje schválila vypsání výběrového řízení na projektanta modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Za dokumentaci by měl kraj zaplatit nejvýše 23,9 milionu korun bez DPH. Samotný projekt přístavby a modernizace počítá s investicí přes 400 milionů korun. Proti původním plánům má projekt asi roční zpoždění.

„O modernizaci rychnovské nemocnice se mluví už dlouho a dlouhou dobu celý projekt stál na místě. Zpracováním projektové dokumentace dostane projekt reálnou podobu," řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Vítěz tendru udělá dokumentaci pro územní řízení, pro stavební povolení a pro provádění stavby včetně projektu interiéru, informačních a lékařských technologií. Dokumentaci zaplatí kraj.

Nová budova i rekonstrukce

Modernizace nemocnice počítá s rekonstrukcí operačních sálů, oddělení ARO a jednotky JIP. „Ke stávajícímu sedmipodlažnímu pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvanému DIGP, přistavíme pětipodlažní budovu s vnitřním spojením se stávajícím objektem," uvedl radní pro investice Václav Řehoř (ODS). Nový komplex by měl splňovat funkci urgentního příjmu, který umožní poskytovat pacientům ošetření, diagnostiku a další zdravotní péči. Nemocnice také získá centralizované operační sály a ušetří asi pětinu lůžek.




Celkové náklady projektu činí 413 milionů korun bez DPH. Z toho 310 milionů připadá na stavbu a 103 milionů na nákup technologií. Náklady by měla pokrýt z 80 procent dotace ministerstva zdravotnictví, pětinu má zaplatit kraj.

Oblast s nejméně 80 tisíci obyvateli

Kraj klade na plánovanou modernizaci nemocnice velký důraz. Nemocnice totiž zajišťuje péči pro oblast nejméně s 80 tisíci obyvateli. Spadá do ní také zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí. Státní podpora souvisí právě s budováním průmyslové zóny Kvasiny - Solnice.

Nemocnice Rychnov

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Náchod. Od začátku roku má své vlastní vedení v čele s prokuristou Lubošem Mottlem. Loni v září nemocnici hrozilo uzavření porodnice a dětského oddělení kvůli nedostatku lékařů. Kraji se nakonec lékaře na dětské oddělení podařilo sehnat.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky nemocnice, Královéhradecký kraj, Rychnov, projekt, Rychnov nad Kněžnou, Jiří Štěpán, ČSSD, Václav Řehoř, ODS, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kraj bude hledat projektanta pro nemocnici Rychnov. Modernizace vyjde na více než 400 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.