Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hradecká nemocnice chystá novostavbu pavilonu infekční kliniky

Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) chystá novostavbu pavilonu infekční kliniky, která nyní sídlí v nevyhovujícím objektu z roku 1928. Nemocnice ve spolupráci s Centrem pro středoevropskou architekturu CCEA MOBA vyhlásí příští rok architektonickou soutěž, výsledky chce mít do prosince 2019.

V nové budově má být kromě kliniky infekčních nemocí také klinika kožních a pohlavních nemocí a také klinika pracovního lékařství. „Výstavbou pavilonu Kliniky infekčních nemocí se významně zlepší komplexní péče o pacienty s infekčními chorobami i možnosti izolace pacientů, zejména v obdobích zvýšeného výskytu infekcí, včetně epidemií. Vzhledem k tomu, že klinika je jediným pracovištěm svého druhu v regionu, považuji zahájení výstavby v co nejbližším časovém termínu za klíčové pro celý Královéhradecký kraj," uvedl přednosta Kliniky Infekčních nemocí FNHK Stanislav Plíšek.

Úkolem pro soutěžící architekty bude nalézt rovnováhu mezi otevřeným, přístupným a veřejným místem a současně pavilonem, který umožňuje prvotřídní péči a zamezí šíření infekčních nemocí.

Klinika Infekčních nemocí FNHK zajišťuje péči pro nemocné všech věkových kategorií s infekčními chorobami z Královéhradeckého kraje a s vybranými infekcemi i ze sousedních krajů. Na pěti desítkách lůžek je ročně hospitalizovaných 1300 až 1500 pacientů, mezi nejčastější diagnostikovaná onemocnění patří neuroinfekce, akutní průjmová onemocnění či virové hepatitidy. Dalších zhruba 15 tisíc pacientů na klinice každoročně vyšetří ambulantně.

FNHK má na 39 pracovištích 1360 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41 tisíc pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Ambulantně ošetří lékaři v nemocnici každý rok okolo 700 tisíc pacientů. Nemocnice zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji.

Nemocnice v posledních letech investuje do zkvalitnění služeb. Například letos v září otevřela Plicní klinika FNHK první část takzvaného plicního parku, má pomoci pacientům s rehabilitací při léčbě chronických plicních onemocnění, což je první zařízení tohoto typu ve střední Evropě.

Autoři | Foto fnhk.cz

Štítky stavby, architektura, nemocnice, Hradec Králové, FNHK, klinika, pavilon, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice chystá novostavbu pavilonu infekční kliniky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.