Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtvrtou dávkou zatím v hradeckém kraji očkují dvě zdravotnická zařízení

Čtvrtou dávkou proti koronaviru očkují zatím v Královéhradeckém kraji jen v Oblastní nemocnici Trutnov a v očkovacím centru EDUMED v Jaroměři. Od pátku 22. července se má přidat také Fakultní nemocnice Hradec Králové. Zatím se očkuje bez předchozí registrace, tu chce ministerstvo zdravotnictví spustit 15. srpna. O čtvrtou dávku mohou zájemci požádat také své praktické lékaře. Celostátní přehled všech očkovacích míst je na webu.

Krajská trutnovská nemocnice začala čtvrtou dávkou očkovat ve středu 20. července a centrum EDUMED v pondělí 18. července. Čtvrtou dávkou se mohou nechat očkovat od pondělí 18. července lidé od 18 let, kteří mají od přeočkovaní déle než čtyři měsíce. Přeočkování nyní doporučuje ministerstvo zdravotnictví zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let.

"Takzvanou čtvrtou dávkou tento týden očkujeme každý všední den a navíc i v sobotu dopoledne. Naším cílem je, aby všichni starší a rizikoví zájemci byli očkovaní dříve, než do České republiky dorazí aktuální letní vlna," uvedl vedoucí očkovacího centra v Jaroměři Jiří Veselý.

Podle něj první den využilo této možnosti několik desítek zájemců, další centrum telefonicky kontaktovali ohledně objednání na jiný možný termín.

Očkovací centrum EDUMED v Jaroměři nadále očkuje první, druhou dávkou a třetí dávkou, tedy první posilovací, na které se lze registrovat v centrálním rezervačním systému.

"Pro čtvrtou dávku, druhou posilovací, nebyl zatím centrální rezervační systém spuštěn, zájemci však mohou přijít v otevíracích hodinách centra i bez předchozí standardní registrace. Pokud se však chtějí vyhnout čekání, mohou si dojednat konkrétní termín na infolince jaroměřského očkovacího centra 725 384 584," uvedli zástupci jaroměřského centra. Informace o jeho provozu jsou na webu.

Podle mluvčího Královéhradeckého kraje Dana Lechmanna není zájem o čtvrtou dávku zatím vysoký. "Ve středu očkovala z krajských nemocnic jen trutnovská nemocnice, naočkovala 108 dospělých a 15 dětí. V Jaroměři v úterý očkovali 11 zájemců, ve středu 24. Zájem zatím není nijak velký," řekl Lechmann.

Fakultní nemocnice Hradec Králové od začátku července očkuje jen v pátek, kdy chodí zhruba sto zájemců o očkování. "Čtvrtou dávkou začneme očkovat v pátek a provozní dobu očkovacího centra budeme rozšiřovat podle zájmu," řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Epidemie koronaviru v kraji zrychluje. Hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ale zatím výrazně nepřibývá. Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, stoupla v kraji k dnešku na 114 ze středečních 102, před týdnem ve středu byla 73. Republikový průměr aktuálně činí 128 nakažených za týden na 100.000 obyvatel, uvedlo na webu ministerstvo zdravotnictví.

Podle hejtmanství bylo dnes ráno v kraji hospitalizovaných pacientů s koronavirem 31, z toho sedm na JIP, před týdnem ve čtvrtek 21, z toho na JIP šest.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, očkování, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Jaroměř, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, COVID-19, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., očkovací centrum, pacient, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtou dávkou zatím v hradeckém kraji očkují dvě zdravotnická zařízení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.