Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na UHK vytvářejí program, který dokáže odhalit podvodné weby. Pomoci má hlavně seniorům

Vývojáři z Univerzity Hradec Králové pracují od zimního semestru 2019 na programu Detekce podvodných webů. Nová aplikace je určená především pro starší a málo zkušené uživatele internetu, kteří se často stávají obětí rizikových webů. Aplikace vychází z informací České obchodní inspekce.

Na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové (UHK) vzniká program Detekce podvodných webů. Jak fakulta uvedla, používá se jako zásuvný modul neboli plugin do prohlížeče. Program pak nepřetržitě kontroluje, jestli se uživatel nenachází na potenciálně rizikové stránce.

Projekt vznikl pod vedením Daniely Ponce z Katedry informačních technologií a podílejí se na něm hlavně studenti vývojáři Ondřej Caha a Patrik Štípek. Na aplikaci pracují už od zimního semestru 2019.

„Aplikace funguje na základě aktuálního seznamu rizikových webů, který je zveřejněn na stránkách České obchodní inspekce. Tento seznam si aplikace stáhne a uloží. V případě, že by se uživatel dostal na jakoukoli stránku z tohoto seznamu, aplikace ho přesměruje na varovnou stránku, kde je vysvětlen důvod přesměrování a proč se daná stránka ocitla na seznamu potenciálně rizikových,“ vysvětluje Ondřej Caha. 

Aplikace slouží jako doplněk do prohlížeče. Jak uvádí fakulta, po uživatelském testování bude aplikace nahrána na uložiště pro Google Chrome, Firefox nebo Microsoft Edge. Pro její instalaci pak bude stačit jen kliknout na příslušené tlačítko.

„Program je určen zejména pro starší a málo zkušené uživatele, kteří se často stávají obětí takovýchto rizikových webů. Bohužel vlivem současné situace, kterou komplikuje šíření koronavirové nákazy, se vývoj pozastavil před fází uživatelského testování, které představuje nejspíš poslední mezník před uvedením samotné aplikace na trh,“ dodává Daniela Ponce.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay | Zdroj UHK

Štítky UHK, Hradec Králové, program, IT, internet, senior, Univerzita Hradec Králové, Česká obchodní inspekce, Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na UHK vytvářejí program, který dokáže odhalit podvodné weby. Pomoci má hlavně seniorům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.