Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékařská fakulta v Hradci Králové si připomíná 75. výročí

Fakulta během let urazila velký kus cesty. Dnešní možnosti jsou díky internetu a spolupráci se zahraničím s dřívější dobou nesrovnatelné, přesto nejdůležitější zůstává předávání vědomostí z generace na generaci, říká děkan fakulty Jiří Manďák.

„Fakulta během třičtvrtě století prošla dlouhou, složitou a náročnou cestu. Zpočátku jako pobočka pražské lékařské fakulty, poté jako vojenská akademie, aby se následně definitivně přeměnila na samostatnou lékařskou fakultu,“ popisuje Jiří Manďák, děkan Lékařské fakulty v Hradci Králové s tím, že dnes je fakulta nedílnou a pevnou součástí Univerzity Karlovy, se specifickou svébytností a samostatností, a řadí se mezi moderní výukové a vědecké instituce s vysokou prestiží.

Fakulta se stále rozrůstá, navštěvují ji téměř dva tisíce studentů v různých studijních programech od bakalářského programu Ošetřovatelství, přes magisterské programy Všeobecné a Zubní lékařství, doktorské programy, atestační kurzy až po Univerzitu třetího věku.

„Výuka se za ta léta výrazně změnila. Možnosti k tomu jsou dnes nevídané. Moderní výukové metody a programy, sofistikované pomůcky, počítačová technika a vše propojující internet. Vzájemná výměna informací se pochopitelně nedá ani porovnávat, stejně jako kontakty a spolupráce se zahraničím. To vše samozřejmě kvalitu výuky významně zvyšuje. Co však zůstává ze všeho nejdůležitější, beze změny od počátků naší fakulty, je role učitele. Jeho zkušenosti, znalost problému, osobní přístup. Předávání nabytých vědomostí z generace na generaci je při výuce medicíny stále to nejdůležitější,“ říká děkan.

Výuka ale není jediným posláním moderní lékařské fakulty. Nedílnou součástí fakultních aktivit je i věda a výzkum. „Výzkum širokého spektra biomedicínských problémů, který je u nás prováděn na evropské úrovni, je zárukou vysoké odborné kvality celé naší instituce,“ zdůrazňuje Manďák.  

Svou činnost v roce 1945 fakulta zahájila v tehdy téměř nové budově v Šimkově ulici, která po řadě náročných rekonstrukcí a úprav slouží k plné spokojenosti i dnes. Vedle toho byly postupně vystavěny i nové komplexy. Výukové centrum v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové a nedaleko i společný kampus Lékařské a Farmaceutické fakulty. „Jeho dostavba patří nyní mezi naše nejdůležitější úkoly. Poté budou k dispozici další moderní prostory, plně vyhovující nejvyšším standardům výuky i výzkumu,“ říká Manďák a upozorňuje, že fakulta není jen o budovách. „Naše fakulta jsou především lidé, kteří v ní pracují, a studenti, kteří v ní studují. Dnes i v minulých letech.“

Život na fakultě se nezastavil ani nyní v době nouzového stavu, vzhledem k výjimce z usnesení vlády pro studium lékařských a zdravotnických programů tu probíhá kombinace distanční a prezenční výuky. Řada mediků je zároveň zapojená do pomoci v nemocnicích, sociálních zařízení a na hygienických stanicích.

Ohodnoť článek

Foto Lékařská fakulta v Hradci Králové, UK | Zdroj Lékařská fakulta v Hradci Králové, UK

Štítky Univerzita Karlova, lékařská fakulta, medicína, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařská fakulta v Hradci Králové si připomíná 75. výročí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.