Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Dvoře Králové vznikne centrum kybernetické bezpečnosti, jeho realizace začne v příštím roce

Na Střední škole informatiky a služeb ve Dvoře Králové nad Labem vznikne Junior centrum excelence informační bezpečnosti (JCE IB). Bude zaměřené na výuku informační a kybernetické bezpečnosti. Příprava projektu z IROP ve výši 13 milionů korun začne letos v září, realizace proběhne v roce 2021.

„Kybernetická bezpečnost je velké téma dnešní doby a odborníků v této oblasti je nedostatek. Je to další krok k rozvoji nově zaměřeného oboru informační technologie na kybernetickou bezpečnost, kterou dvorská průmyslovka nabízí. Jsem moc ráda, že se škola na rozvoj právě tohoto oboru zaměřil,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Vybudování dvorského centra informační bezpečnosti je v souladu s Koncepcí Junior center excelence informační bezpečnosti v České republice. Smyslem je vybudování sítě výběrových škol, které se zaměřují právě na výuku informační a kybernetické bezpečnosti.

Takto specializovaná škola by pak měla být v každém kraji. Koncepce vychází z požadavků Národní strategie kybernetické bezpečnosti ČR na léta 2015–2020. Je v ní uvedeno, že v celé republice chybí středoškolští experti v oblasti informační a kybernetické bezpečnosti, kteří jsou nezbytní pro fungování rozvinuté informační společnosti.

Škola informatiky a služeb ve Dvoře Králové je krajskou střední školou, která nabízí ke studiu právě obor zaměřený na kybernetickou bezpečnost.

Střední škola informatiky a služeb od 1. září 2020 mění svůj název na Střední průmyslovou školu a Střední odbornou školu Dvůr Králové nad Labem.

„Ve škole máme dobře vybavené a plně funkční prostory pro vybudování kybernetické laboratoře, prostory pro umístění informačních, komunikačních a kyberbezpečnostních technologií. Škola rovněž disponuje i konferenčními prostory, včetně ubytovacího a stravovacího zázemí. Prostory budou sloužit i dalším školám a organizacím z našeho kraje. Umožní simulaci cvičných počítačových útoků a obranu proti nim. Prostor bude rozdělen na část pro "útočníky" a "obránce" a umožní získání praktických zkušeností při obraně před počítačovými útoky,“ doplňuje ředitel školy Petr Vojtěch.

V České republice zatím funguje vzorové junior centrum a první škola Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně, která obor vyučuje v souladu s touto koncepcí.

Ohodnoť článek

Foto ssis.cz

Štítky Dvůr Králové nad Labem, kybernetická bezpečnost, Střední škola informatiky a služeb, Česko, Martina Berdychová, Střední průmyslová škola, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové vznikne centrum kybernetické bezpečnosti, jeho realizace začne v příštím roce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.