Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Biskupské gymnázium zahájí výuku v takzvané kostce do konce roku

Zmodernizovaný objekt v areálu biskupského gymnázia v Hradci Králové za 70,7 milionu korun by měl začít sloužit výuce do konce letošního roku. Stavební práce, které začaly na jaře 2019, jsou ve finále, v září přijde na řadu kolaudace, poté vybavování objektu. Investorem je Biskupství královéhradecké, které je zřizovatelem školy a majitelem budov.

"Stavební práce jsou téměř u konce, zbývají drobnosti, například terénní úpravy nebo některé věci kolem fasády. Do konce srpna by to po stavební stránce mělo být hotové. Nyní to vypadá, že se bude kolaudovat v září," řekl ředitel školy Jiří Vojáček.

V celkové částce 70,7 milionu korun je zahrnuto i vybavení učeben a dalších prostor za osm milionů korun a také nákup budovy. Biskupství královéhradecké koupilo objekt na nádvoří školy v roce 2016 od Univerzity Hradec Králové za 6,2 milionu korun.

Cílem projektu je zlepšit zázemí pro výuku přírodovědných předmětů na škole a přispět k její modernizaci. V přestavěné, dostavěné a na hlavní budovu na Orlickém nábřeží napojené tzv. kostce, objektu ze 70. let se čtyřmi nadzemními podlažími, vzniknou odborné učebny a laboratoře pro výuku přírodovědných předmětů a matematiky.

Hotov je už také nový bezbariérový propojovací z části prosklený objekt. Bude v něm výtah a schodiště s odpočívadly, ze kterých bude možný vstup do hlavní budovy i do zmodernizovaného objektu tzv. kostky. Kostka dostane nový vzhled a barevně bude plášť na bázi hliníku připomínat bronz.

Hlavní budovy se stavební práce kromě napojení modernizovaného objektu nedotkly. Areál je v městské památkové rezervaci, památkově chráněný je pouze plášť hlavní budovy.

Královéhradecké biskupství pokryje zhruba 30 milionů korun nákladů, prostředky půjdou také z dotačních programů EU, peníze poskytne i Královéhradecký kraj a zřejmě Státní fond životního prostředí.

Biskupské gymnázium v Hradci Králové sídlí v budově bývalého Borromea z roku 1902 na břehu Orlice. Gymnázium je osmileté nebo čtyřleté, má téměř 600 studentů. V roce 2009 byla škola právně sloučena se Základní školou a mateřskou školou Jana Pavla II., kterou také zřizuje královéhradecké biskupství. Později k nim přibyla ještě nově vzniklá základní umělecká škola. Název svazku hradeckých církevních škol, které mají jednoho ředitele, je Biskupské gymnázium, církevní základní škola, mateřská škola a základní umělecká škola Hradec Králové.

Autoři | Foto bisgymbb.cz/

Štítky ČR, stavby, školy, církve, Hradec Králové, FOTO, biskupství, Evropská unie, Univerzita Hradec Králové, Jan Pavel II., Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupské gymnázium zahájí výuku v takzvané kostce do konce roku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.