Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pololetní vysvědčení nemusí být strašák. Vyhrožování a tresty vašemu dítěti nepomohou

Dnes se ve školách rozdávalo pololetní vysvědčení. Pro některé žáky je to čas radosti, pro jiné naopak stres. Podstatný je hlavně postoj rodičů.

Každý z nás chodil do školy, a tak si dokážeme vzpomenout na to, jaké to bylo. Někdo do ní chodil rád, jiný ji zase navštěvoval s nelibostí. Stejně jako před lety, tak i dnes je to v podstatě stejné. Dnešní děti zvláště s blížícím se vysvědčením mnohdy zažívají stres a obavy z toho, jak jejich rodiče budou reagovat.

Ne každý totiž přinese domů vyznamenání, a tak v tomto období mají na Lince bezpečí plno práce. Děti se potřebují se svými obavami svěřit někomu nezaujatému, a to Linka bezpečí splňuje. Denně tam přijmou kolem 500 telefonních hovorů. Pro každého rodiče by však bylo jistě příjemnější, kdyby se jejich dítě nebálo svěřit a nežilo v obavách. Podívejte se na následující rady, jak přežít vysvědčení.

  1. Nevyhrožujte - výhrůžky v dítěti vyvolávají strach, který je úzce spojen se stresem a může se negativně promítnou na zdraví vašeho dítěte. Navíc pod tlakem a ve strachu málokdo podává ty nejlepší výkony. Vyhrožování není nejlepší cesta k perfektnímu plnění úkolů.
  2. Netrestejte - pro dítě je už tak dost velkým trestem špatná známka. Obava z trestu dítě pozitivně nemotivuje k vlastnímu zlepšování. Známky jednoznačně nálepkují každého žáka ve třídě, proto nálepky nevytvářejte i vy.
  3. Hledejte příčinu - pokud vaše dítě mělo skvělé známky a zhoršilo se, tak věřtě, že vše má své příčiny. Po těch byste měli pátrat a společnými silami se je pokusit vyřešit. Vaše dítě může být obětí šikany a bojí se o tom mluvit, i to může mít negativní dopad na jeho výsledky ve škole.
  4. Ptejte se - Jak ti můžu pomoct, aby ses zlepšil/a? Je něco, co pro tebe můžu udělat? Dobře mířené otázky pomohou lépe než dobře míněné odpovědi.
  5. Vyhledejte odborníka - pomoc odborníků můžete využít včas. Není pravdou, že je lidé shánějí pouze v případě krize. Konzultace s psychologem pomůže otevřít nové obzory. Můžete se obrátit i na odborníky Rodičovské linky na čísle 840 111 234, 606 021 021 nebo e-mailem na pomoc@rodicovskalinka.cz

Pomáhejte dětem s učením zábavnou formou

Pamatujte, že vysvědčení je "známkou" spolupráce mezi rodiči, dětmi a učiteli. Není pravdou, že za špatné známky může vždy jen a pouze dítě. Dítěti věnujte dostatek svého času a denně mu pomáhejte s přípravou do školy. Hlavně však o něj neztrácejte zájem a podporujte ho i v jeho zájmech. Někdo je zkrátka více talentovaný na jazyky než matematiku. Zkuste využít i služby doučování od rodinných příslušníků nebo vysokoškoláků.

Pozornost klesá již po dvaceti minutách. Vyzkoušejte proto naučné filmy, online videa, výstavy, hry apod. Pokud vaše dítě nedonese domů zrovna nejlepší vysvědčení, zachovejte chladnou hlavu a zkuste se společnými silami pokusit o lepší výsledek na konci roku. Vaše dítě si odměnu za svou snahu zaslouží, proto s ním zajděte třeba do kina, na výlet nebo mu kupte knihu, která mu udělá radost. Motivace je pro všechny bez rozdílu věku velmi důležitá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, vysvědčení, děti, pololetí, známky, chování, odměna, školáci, studenti, stres, Linka bezpečí

Pololetní vysvědčení nemusí být strašák. Vyhrožování a tresty vašemu dítěti nepomohou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.