Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Univerzita HK dosud žádné neetické využití nástrojů AI řešit nemusela

Pedagogové Univerzity Hradec Králové (UHK) vnímají využívání umělé inteligence (AI) spíše jako výzvu a příležitost než jako hrozbu. Přestože univerzita dosud žádné neetické využití nástrojů AI nemusela řešit, apeluje na studenty, aby respektovali etické principy a autorská práva. Školení v dané problematice bude běžnou součástí vzdělávání akademiků a akademiček na UHK. Univerzita od ledna spustí kurzy zaměřené na využívání AI, které budou pro veřejnost i další instituce v Královéhradeckém kraji.

"Na základě zpětné vazby z probíhajících školení lze říct, že naši vyučující si práci s AI chválí. Vnímají ji jako nástroj například usnadňující přípravu výuky a nebo nástroj pro sběr dat v rámci své výzkumné činnosti,"  řekl mluvčí školy Jakub Novák.

Za zásadní nedostatek na UHK považují to, že problematika AI není ukotvená v legislativě. Proto veškerá doporučení v konkrétních případech mohou kopírovat pouze etický rozměr využívání související zejména s autorstvím prací, uvedla univerzita. Na studenty tak apeluje, že ačkoliv využití AI při psaní závěrečných prací není právně zakázané, měli by její potenciál spíše využívat pro sběr dat a informací. "Pokud tomu tak je, měl by autor či autorka práce informace samostatně ověřit, kreativně je zpracovat a popsat svými vlastními slovy," řekl Novák.

Upozornil, že využití AI by měli studenti přiznat, jinak jim hrozí neobhájení práce a v krajních případech vyloučení ze studia. "Na začátku každé závěrečné práce studující uvádí, že práci vytvořil sám a řádně ocitoval zdroje. Pokud by se umělá inteligence používala k přímému psaní textu práce či jeho částí bez řádné citace, může být takové jednání považováno za plagiátorství," uvedla univerzita.

UHK se problematice využívání AI věnuje jak na úrovni vedení univerzity, tak v přímé vzdělávací činnosti s vyučujícími i se studenty. Na UHK působí mezioborová pracovní skupina, která průběžně přichází s dalšími konkrétnějšími doporučeními a manuály. Na webu UHK vznikla speciální stránka věnovaná této problematice. "Zde naši vyučující a studující najdou doporučení týkající se práce s nástroji AI a využívání takových výstupů," řekl Novák.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, školy, AI, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita HK dosud žádné neetické využití nástrojů AI řešit nemusela  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.