Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nový domov seniorů v Žacléři by měl začít fungovat do konce roku

Stavba krajského domova důchodců v Žacléři na Trutnovsku skončila, nyní se objekt vybavuje interiérovým zařízením. Celkové náklady včetně vybavení jsou podle něj zhruba 160 milionů korun bez DPH. Domov v Žacléři bude disponovat pěti desítkami lůžek a organizačně bude součástí Domova důchodců v nedalekých Lamperticích, který tak svou kapacitu téměř zdvojnásobí.

"V Žacléři bude po dokončení celkem 52 lůžek a podobný počet je nyní v Lamperticích. Po dokončení domova v Žacléři budou mít obě zařízení zhruba 100 lůžek," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Za stavební práce kraj zaplatil 144,8 milionu korun bez DPH a vnitřní vybavení by mělo stát téměř 15 milionů korun. Kraj získal na stavbu dotaci 60 milionů korun od ministerstva práce a sociálních věcí.

"Dodavatel dokončil montáž nábytku, jsou osazeny hydromasážní vany, montuje se zdravotnické vybavení. Postupné stěhování zařízení a klientů plánujeme na říjen tohoto roku," řekl Lechmann.

Projekt provázely komplikace. Stavbu domova kraj zahájil v září 2020 a plánoval, že hotovo bude do konce roku 2021. Domov měl vzniknout přestavbou bývalé hornické ubytovny. Část budovy měla být pouze zrekonstruována. "Po odstranění omítek byly ale zjištěny zásadní chyby z minulé výstavby, které ohrožovaly statiku domu. Na základě těchto zjištění stavební úřad nařídil odstranění stavby," řekl Lechmann.

V Žacléři budou mít senioři k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje s vlastní sprchou a toaletami. V každém z pěti podlaží budou koupelny vybavené masážními vanami s přístupem pro imobilní klienty. Pro ulehčení manipulace s méně pohyblivými klienty bude až 60 procent lůžek vybaveno stropním nosným systémem.

Domov vedle trvalých lůžek pro seniory a pro lidi se stařeckými demencemi bude mít deset lůžek vyčleněných na dočasné odlehčovací pobyty pro seniory, o které pečují rodiny doma. Odlehčovací služba zatím na Trutnovsku chybí, dostupná je jen ve Vrchlabí, kde jsou k dispozici pouhá tři místa.

Domov důchodců Lampertice je v provozu od roku 1905 a původně sloužil pro vysloužilé horníky. I po dokončení stavby v Žacléři zůstane jeho provoz zachován. Kuchyňský provoz a prádelna se však přestěhují do Žacléře a budou sloužit i pro zařízení v Lamperticích.

Rozšíření Domova důchodců Lampertice zapadá do koncepce kraje zvýšit kapacity těchto sociálních služeb.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto stevepb | Pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Trutnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov seniorů v Žacléři by měl začít fungovat do konce roku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.