Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hradecký kraj zvýšil kapacitu na žádaných středních školách o desítky míst

Královéhradecký kraj ke zvýšení počtu žáků ve třídách vybraných středních škol na až 33 žáků přistoupil již letos. Tím zvětšil kapacitu na 19 žádaných středních školách o 85 míst. Jde především o gymnázia, střední školy s ekonomickým zaměřením či zdravotnické školy. Mezi obory, kde kraj letos navýšil kapacitu tříd, jsou ale také obory jako stavebnictví nebo informační technologie. Vládou avizovanou možnost navýšení kapacity třídy pro školní rok 2023/2024 na 34 žáků kraj využije, pokud to bude potřeba.

"Je nezbytné, abychom s ministerstvem školství jednali o strategii a předpokládaném rozsahu všeobecného vzdělávání, abychom se tomu mohli do budoucna přizpůsobovat, přestože například míst na gymnáziích máme prozatím dostatek," řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Uvítal by také efektivnější přijímací řízení. "Protože systém papírových přihlášek v mnoha souvislostech je potřeba změnit," uvedl Červíček

V Královéhradeckém kraji letos ze základních na střední školy odchází okolo 5600 žáků, což je zhruba o 600 více než minulý rok. Připravená kapacita středních škol je téměř 8000 míst.

"Kromě navyšování na maximální limit v některých školách podle případného zájmu se pro příští rok budeme chtít věnovat podle vyhodnocení zájmu především tomu, zda máme dostatek míst pro obory s maturitou. Budeme požadovat akceschopnost po ministerstvu školství v souvislosti se změnami oborů a jejich zaměření. Určitě je potřeba se věnovat i oblasti hygienických norem a limitu ve třídách i s ohledem na schopnost efektivně vyučovat," řekl hejtman.

Celková nabídka míst na středních školách v kraji pro školní rok 2023/2024 převyšuje poptávku. Ze středních škol s maturitou je v kraji tradičně největší zájem o gymnázia, následují školy nabízející výuku informačních technologií a obchodní akademie. Většina gymnázii v Královéhradeckém kraji nevypisovala druhé kolo přijímacího řízení. Poptávka v nich totiž výrazně převyšuje nabídku, uvedli zástupci kraje.

Stát se rozhodl nedostatek kapacit středních škol pro školní rok 2023 až 2024 řešit plným využíváním maximální kapacity až 34 žáků ve třídě. V nejžádanějších oborech mohou vzniknout nové třídy. Některé regiony podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) navýšení kapacit tříd už nařídily. Školy podle něj komunikují s rodiči a informují je o nových volných místech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, střední, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zvýšil kapacitu na žádaných středních školách o desítky míst  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.