Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Malí vědátoři pozor! Noc vědců v Hradci Králové je tady.

Malé i velké vědátory láká Univerzita Hradec Králové na oblíbenou akci Noc vědců. Noc plná pokusů a experimentů proběhne už tento pátek 30.září a program je opět nabitý.

Vše proběhne v kampusu Na Soutoku v Hradecké ulici, a to s podporou dalších vědecko-výzkumných organizací v HK, jako je třeba Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, Knihovna města Hradce Králové, Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové nebo Hvězdárna a planetárium Hradec Králové. Na královéhradecké Noci vědců se letos podílí hned několik vědeckých pracovišť, koordinátorem tradiční události v našem městě je Univerzita Hradec Králové. Univerzitní budovy v kampusu Na Soutoku v Hradecké ulici i nově zrekonstruovaná budova Filozofické fakulty UHK na nám. Svobody se otevřou návštěvníkům v 17:00 a nabídnou zážitky v podobě chemických pokusů, exkurzí do laboratoří, workshopů, přednášek ale i soutěží.

Mladší návštěvníky jistě nadchne program Pedagogické fakulty UHK v Hradecké ulici, která si pro malé vědátory připravila literární dílny a divadlo s využitím nových vyprávěcích výukových karet. Nebude však chybět ani workshop, který vám ukáže, že hra na hudební nástroje není zas taková věda. Do tajemství rytmu hudby vás zasvětí Hudební katedra Pedagogické fakulty UHK.

Pokud byste neměli hudebních zážitků dostatek, na Fakultě informatiky a managementu UHK v univerzitním kampusu Na Soutoku si budete moci poslechnout hudbu generovanou umělou inteligencí. V případě, že váháte, zda mají roboti smysly, určitě nevynechte přednášku pana doktora Karla Mlse z Katedry informačních technologií FIM UHK o pokroku v tvorbě humanoidního robota s názvem FIM Bot. Filozofická fakulta UHK na nám. Svobody představí specifickou metodu archeologického průzkumu – leteckou archeologii, na kterou se Katedra archeologie ve výzkumu dlouhodobě specializuje. Jak lze z pouhého leteckého snímku objevit řadu významných nalezišť vám přiblíží pan docent Jaromír Kovárník.

Jak mohou poruchy centrálního nervového systému ošálit naše smysly? To vám prozradí pan docent Miroslav Lísa z Přírodovědecké fakulty UHK sídlící v Hradecké ulici. V jeho přednášce Metabolity v (ne)rovnováze se dozvíte, co všechno lze z metabolitů vyčíst a jak vám může metabolomická analýza pomoci. To však ale není z programu v kampusu UHK vše. Dobrodruhy určitě potěší přednáška popularizátora paleontologie Vladimíra Sochy s názvem "Kdo byli dinosauři?" či pozorování noční oblohy nejen pomocí dalekohledů, které si pro vás připravila Hvězdárna a planetárium Hradec Králové.

Ve výukovém centru Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, pár kroků od kampusu Na Soutoku, nahlédnete do fascinujícího světa zrakového vnímání. Co s našimi plícemi dělá covid a jak probíhá péče o postcovidové pacienty? To vše se dozvíte od lékařů přímo na Plicní klinice ve Fakultní nemocnici. Programu Noci vědců se již tradičně účastní i Knihovna města Hradce Králové. "Pro rodiny s dětmi je připraveno zábavné odpoledne plné úkolů a kvízu. Úspěšné absolventy Wonkovy smyslové akademie čeká odměna v podobě diplomu a sladkého překvapení," dodává organizátorka Noci vědců na UHK Tereza Vaníčková. Do světa nevidomých vás zasvětí Studijní a vědecká knihovna s hmatovou stezkou "Na dotek", kde se přesvědčíte, že zrak je doopravdy nejdůležitější smysl. O tom, jak se nevidomým jejich potemnělý svět prosvětlí, když do něj vstoupí vodící pes, vám poví paní Olga Šintáková z obecně prospěšné společnosti Tyfloservis.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UHK

Štítky Noc vědců, UHK, studenti, pokus, laboratoř, planetárium, Na Soutoku, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, přednáška, Knihovna města Hradce Králové, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Vladimír Socha, Univerzita Karlova, Fakulta informatik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malí vědátoři pozor! Noc vědců v Hradci Králové je tady.  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.