Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kam po základce? Žákům na Královédvorsku s volbou povolání pomáhají videospoty

Jaké povolání si zvolit? Žákům a jejich rodičům s touto nelehnou otázkou v těchto dnech pomáhají nová videa, která představují návaznost studia na místní zaměstnavatele. Žáci se tak mohou podívat, která práce by je bavila, což jim může výrazně pomoci s rozhodováním ohledně výběru školy.

„Vše kolem nás je chemie. Pracovat v oborech, které mají s chemickými technologiemi něco společného je velmi perspektivní. Ve Dvoře Králové nad Labem je firma, která je v této oblasti velmi úspěšná,“ říká jedno z videí, které přibližuje studium a následné uplatnění chemie.

Další spoty ze seriálu Povolání na Královédvorsku přibližují práci cukrářů, IT specialistů, sklářů, kuchařů, truhlářů, automechaniků, masérů nebo kadeřníků. „Jsme tříletý učební obor zakončený výučním listem. V prvním ročníku se děti seznamují s kadeřnickými úkony, ve druhém ročníku své znalosti prohlubují a ve třetím ročníku by už měly samostatně pracovat na živých lidech,“ přibližuje učební obor kadeřník/kadeřnice Radka Vejdělková, učitelka Střední průmyslové a střední odborné školy Dvůr Králové nad Labem.

Cílem nových videospotů je seznámit žáky místních škol i širokou veřejnost se zaměstnavateli, kteří na Královéhradecku působí. Videa tak mohou pomoci žákům při výběru školy a přispět k tomu, aby mladí lidé neodcházeli z regionu. Spoty mají také podpořit místní podnikatele a v neposlední řadě místní školy se zaměstnavateli provázat.

„Původní myšlenkou bylo konání Veletrhu zaměstnavatelů, který jsme chtěli uspořádat již před dvěma lety v Hankově domě. Zde se měly žákům interaktivním způsobem představit místní firmy a především jednotlivé vybrané profese,“ vysvětluje Lenka Křížová, ředitelka Místní akční skupiny Královédvorsko.

„Byla by to pro žáky osvěta, jaké firmy u nás na Královédvorsku působí a čím se zabývají, což by jim mohlo pomoci i ve volbě střední školy či učebního oboru. Pro firmy by pak veletrh přinesl možnost, jak oslovit své budoucí potenciální zaměstnance a prezentovat svoji činnost,“ dodává Křížová.

Vizi veletrhu ale zhatila pandemie koronaviru, proto se vedení MAS Královédvorsko rozhodlo realizovat projekt formou videoprezentací, které dohromady tvoří edukační seriál.

„Každé video tak představuje vždy jedno povolání, poukazuje na to, jaký maturitní či učební obor je pro jeho výkon třeba vystudovat, a nechybí ani ukázka z praxe,“ uvádí k projektu Alexandra Jiřičková (ANO), místostarostka města Dvůr Králové nad Labem, které je finančním partnerem projektu.

Ohodnoť článek

Foto MAS Královédvorsko

Štítky povolání, škola, kadeřnice, chemie, Dvůr Králové nad Labem, žáci, studenti, videospoty, studijní obor, projekt, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam po základce? Žákům na Královédvorsku s volbou povolání pomáhají videospoty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.