Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti hradecké univerzity pracují s technikou, která se využívá i v kosmu

Univerzita Hradec Králové se pyšní typem zařízení, které ke svým výzkumům vesmíru požívá i kosmická agentura NASA. Jde o skenery, které vytváří virtuální 3D modely. Speciální techniku univerzita využívá například pro skenování vzácných exponátů z Muzea Náchodska.

3D skenery, které vlastní Univerzita Hradec Králové (UHK), vysílají speciální paprsky, díky kterým se skenovaný objekt dostane do počítače. „Primárním účelem pro použití přístrojů je 3D digitalizace historických objektů a předmětů. Zároveň se přístroje využívají i při výuce, tedy i naši studenti s nimi po proškolení mohou běžně pracovat a získávat tak díky nim cenné zkušenosti, které mohou být jejich náskokem na pracovním trhu,“ říká mluvčí univerzity Jakub Novák.

Získané zkušenosti jsou pro studenty velmi hodnotné už kvůli ceně skenerů. „Pořízení přístrojů bylo poměrně dost nákladné, jejich cena se pohybuje v rozmezí 20 až 25 tisíc EUR. Byť jde o velmi specifické výrobky, na odborném trhu jsou naštěstí poměrně dobře k dostání, na základě standardního výběrového řízení jsme je na UHK „vysoutěžili“,“ dodává Jakub Novák.

Studenti se svými pedagogy z Katedry pomocných věd historických a archivnictví speciální techniku využívají například pro digitalizaci exponátů Muzea Náchodska. Jde o sbírku několika desítek historických hodin z 18. až 20. století. Díky tomu si předměty, ke kterým veřejnost běžně nemá přístup, budou moci lidé prohlédnout doma na počítači. Zároveň se díky digitální podobě nebude muset se vzácnými exponáty tolik hýbat.

Různé typy 3D skenerů jsou nezbytné také pro výzkum vesmíru, používají se pro vytváření map planetárního terénu, určování vzdálenosti, vyhýbání se povrchovým nebezpečím a jsou důležitým prvkem pro fungování vesmírných vozidel.

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky UHK, Hradec Králové, univerzita, vzdělání, studium, vesmír, technika, památky, archeologie, výzkum, Univerzita Hradec Králové, NASA, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti hradecké univerzity pracují s technikou, která se využívá i v kosmu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.