Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V manuálu ministerstva zdravotnictví mě nic nepřekvapilo, říká ředitel hradecké ZŠ Josefa Gočára

Ředitel ZŠ a MŠ Josefa Gočára v Hradci Králové Petr Sadílek vítá, že požadavek dodržovat stejný kolektiv ve školách dalo ministerstvo školství jen jako doporučení. Nedovede si představit, jak by škola fungovala, kdyby zachování homogenity skupin bylo závazné. Zásadně by to narušilo koncepci výuky. Ministerstvo dnes odeslalo do škol manuálu pro nadcházející nový školní rok.

"Zachování homogenity skupiny neumíme, vítám, že jde jen o doporučení, a ne o závazný pokyn. Samozřejmě, že kde to půjde, tam se o to budeme snažit. Například ale na volitelné předměty, konverzace v angličtině, informatiku nebo robotiku to dodržet nezvládneme," řekl ředitel ZŠ a MŠ Josefa Gočára v Hradci Králové Petr Sadílek.

V manuálu pro nový školní rok ho nic moc nepřekvapilo. "To, co vláda schválila, je v intencích toho, co jsme očekávali. Kvituju, že není nařízeno dodržet homogenitu skupin," uvedl.

Stejně jako na konci školního roku bude ve školách platit povinnost nosit ochranu nosu a úst ve společných prostorách, nebude nutná při výuce. Školy také musí izolovat žáka či studenta, který vykazuje známky infekčního onemocnění, od ostatních. Pro tyto účely ministerstvo školství doporučuje školám zřídit izolační místnost. "Izolační místnost jsme už měli předtím, to není problém," řekl Sadílek.

Zásadní problém nevidí ani v tom, že žáci, kteří se nenechají testovat, ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku i při výuce. Tito žáci budou mít také do konce testování na školách zakázáno cvičit ve vnitřních prostorech a zpívat.

"Tohle je spíše problém na straně rodičů, když děti nechají testovat, nebudou muset být v roušce, myslím si, že test nikomu neublíží. Rozumný rodič zváží, co je menší zlo, jestli dítě nechat celý den v roušce nebo ho nechat otestovat," uvedl Sadílek.

Na začátku září se budou muset nechat testovat všichni žáci, studenti i zaměstnanci škol, výjimku budou mít očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19.

Některé části manuálu jsou pouze doporučeními, naopak některé pokyny jsou pro školy závazné. Doporučení se týkají především pravidel pro dezinfekci, úklid, organizaci výuky, stravování a podobně, povinná jsou pak nařízení ohledně nošení ochrany dýchacích cest, izolace nakažených a testování na začátku školního roku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, školy, vláda, koronavirus, základní, Hradec Králové, Josef Gočár, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V manuálu ministerstva zdravotnictví mě nic nepřekvapilo, říká ředitel hradecké ZŠ Josefa Gočára  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.