Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Postoj k práci z domova se radikalizuje. Třetině lidí nevyhovuje

30 procent zaměstnanců není na home office spokojeno. Stěžují si na větší stresovou zátěž, práce jim často daleko více zasahuje do soukromí a vleče se v průběhu celého dne. Naopak pětina oslovených by takto chtěla pracovat už nastálo i po ústupu pandemie koronaviru.

Dlouhodobý home office v mnoha firmách ukazuje, že pracovat z domova není úplně jednoduché. Řada firem nezvládá udržet motivaci lidí a jejich vedení. Bez neformální firemní komunikace vázne sdílení informací a mnoho lidí si stěžuje na to, že jim práce mnohem více zasahuje do soukromí, než když odcházejí do práce. 

„Podle našeho průzkumu HR Pulse mezi českými firmami není 30 procent zaměstnanců na home office spokojeno, cítí větší stresovou zátěž nebo jsou dokonce nešťastní,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz a dodává: „Téměř stejný podíl lidí ale tento způsob práce vítá, protože jim odpadá dojíždění a mohou si den uspořádat tak, jak jim to vyhovuje. Více než pětina pracovníků chce pokračovat v práci z domova trvale, přes 35 % pak tuto možnost chce využívat více než před covidem.“ Právě proto se i po zvládnutí epidemie očekává, že zaměstnavatelé a zaměstnanci budou do budoucna práci z domu využívat více než před epidemií a budou ji kombinovat s klasickou přítomností na pracovišti.

K práci z domu se jednotliví respondenti vyjadřují velmi odlišně a odpovídají tomu i výsledky mnoha průzkumů, které na jedné straně odhalují, že práce z domova nevyhovuje více než polovině zaměstnanců, na druhé straně však tvrdí, že jsou při práci z domova podstatně produktivnější. Jisté je však jedno – mnoho lidí se těší na to, že se z domácí kanceláře přesunou opět na pracoviště.

„Je to hrozný blázinec. Oba jsme s manželem na home office, děti skoro rok na distanční výuce – teď už teda rotačně chodí do školy, ale i tak je to náročné. Když jsou doma, tak buď sedí u počítače a učí se, nebo mají volno a koukají na televizi. Sedí u obrazovek celý den, protože na ně nemáme čas. I tak ale pořád něco potřebují, takže neustále odbíháme od práce a ve finále, přestože pracujeme celý den, tak neuděláme s mužem skoro nic,“ stěžuje si Aneta Královská z Hradce Králové.   

I tak se ale najde řada pracovníků, kterým práce z domova maximálně vyhovuje. Odpadá například čas dojíždění. Podle studie Vysoké školy technické a ekonomické je doma efektivnějších přes 51 procent zaměstnanců. Zároveň si však ale stěžují na to, že jim práce daleko více zasahuje do soukromí. Jak uvádí i Aneta Královská, práci prokládají jinými činnostmi, takže se jim roztáhne na prakticky celý bdělý čas.

Podle odborníků je pro úspěšný home office nutné dodržovat harmonogram. Vstávat každý den ve stejný čas, nezůstávat s počítačem v posteli, převléknout se z pyžama.

„Při práci z domova je velmi důležitý time-managemet a sebekázeň. Schopnost určit si nejen dílčí cíle, ale i někam směřovat, nyní odděluje ty, kteří svou práci bez problémů zvládají,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy GOPAS. „Umění organizovat si svůj pracovní čas bez dozoru nadřízeného, rozvrhnout práci tak, aby odpovídala součinnosti s ostatními členy týmu, to jsou dovednosti, které se dají naučit.“ Pokud vás u toho tedy děti a domácí mazlíčci netahají za nohu.

  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky home office, práce, domov, kolegové, koronavirus, práce na dálku, pandemie covidu-19, Michal Novák, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postoj k práci z domova se radikalizuje. Třetině lidí nevyhovuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.