Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sušení respirátorů v troubě nebo dezinfikování alkoholem? Záleží, jaký typ respirátoru máte

Respirátory vyjdou dráž než roušky, proto je řada lidí nosí opakovaně. Na internetu lze najít řadu návodů, jak respirátory dezinfikovat. Jejich účinnost se tak ale může výrazně snížit. Záleží, jaký typ respirátoru máte.

„To, zda se dá respirátor sterilizovat a použít opakovaně, určuje přímo označení produktu, které je na respirátoru vyznačené. Označení NR znamená jednorázové a IR opakované,“ vysvětluje Jaroslav Volf z firmy Pronelatex, která v Jaroměři vyrábí respirační masky z nanovláken pro opakované použití.  

„Vždy je potřeba se řídit návodem k použití. Jednorázový respirátor nás spolehlivě chrání maximálně na osm hodin. Od jejich opakovaného používání a dezinfikování se výrobci distancují,“ říká Volf.

Zda je možné respirátor opakovaně použít, záleží na materiálu. Respirátory, které obsahují nanovrstvu, je možné bezpečně dezinfikovat. „Zákazníkům doporučujeme buď praní v pračce na 90 stupňů nebo vyváření minimálně po dobu pěti minut. Takto je pak respirační masku možné použít až padesátkrát,“ uvádí Volf s tím, že výhodou respirátorů pro opakované použití je cena a ekologie.  

Pokud však nastříkáte dezinfekci na jednorázový respirátor bez nanovrstvy, ztratí statický náboj a přestane fungovat. „Je třeba počítat s tím, že opakované používání dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu hubí bakterie i viry, ale snižují účinnost respirátorových filtrů,“ uvedla Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu pro ČT24.  

Vhodná není ani sterilizace teplem, tedy sušení respirátorů v troubě, jak radí některé weby na internetu. „Kdyby došlo k vystavení nadměrným teplotám, došlo by ke zkroucení a poškození veškerých plastových součástí,“ uvedl pro ČT24 Matej Buzgo, ředitel firmy InoCure, která vyrábí nano respiroušky.

Některé weby také radí dezinfikovat respirátory v mikrovlnce. Zde je ale zase riziko vzplanutí.

Jednorázový respirátor se přesto dá použít opakovaně – počítá se totiž osm hodin nošení. Je ale nezbytná velmi opatrná manipulace – sundávat a nandávat respirátor pouze za gumičky. Po osmi hodinách, kdy máme respirátor na obličeji, pak absorbuje tolik vlhkosti z lidského dechu, že se významně sníží jeho účinnost – a to i v případě, že ho následně necháme vyschnout.

Někteří výrobci ale nedoporučují opakované nošení respirátoru ani v případě, že jste ho měli na obličeji krátkou dobu. „Respirátor je vyroben a deklarován jako jednorázová pomůcka, která by se po použití měla vyhodit. Po sundání se na povrchu mohou množit bakterie nebo může dojít ke kontaminaci povrchu z rukou při sejmutí roušky. Dále by mohlo docházet ke kontaminaci při uskladnění a podobně,“ uvedl pro iDNES.cz Vladislav Formánek, zástupce společnosti Batist Medical z Červeného Kostelce.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay | Zdroj ČT24, iDnes.cz

Štítky respirátor, koronavirus, covid-19, peníze, nanorouška, rouška, dezinfekce, Jaroslav Volf, Jaroměř, ČT24, BATIST Medical a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sušení respirátorů v troubě nebo dezinfikování alkoholem? Záleží, jaký typ respirátoru máte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.