Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec levných nákupů z Číny se blíží, i za nejmenší balíčky se bude platit DPH a clo

V červnu končí úlevy pro zboží z Číny. Začne platit zákon, podle kterého se bude odvádět clo a DPH i za ty nejmenší balíčky. Nové opatření chce zvýšit konkurenceschopnost evropských prodejců. Nicméně čínský Aliexpress už staví sklady v Evropě, aby nařízení obešel a nepřišel o evropské zákazníky.

„Musím si nakoupit hodně tvrzených skel a obalů na mobil do zásoby,“ říká Lucie Dvořáková, která na čínském Aliexpressu nakupuje velmi často. „Co se týče toho tvrzeného skla, měla jsem i originál z kamenné prodejny za několik set korun, ale rozdíl oproti tomu čínskému za jeden dolar jsem nepoznala,“ říká. V Číně nakupuje doplňky do domácnosti, drobnou elektroniku nebo dokonce i dětské hračky. „Naší malé jsem na Aliexpressu nakoupila za dva tisíce Lego Duplo. Kdybych to samé koupila v Česku, vyšlo by mě to minimálně na trojnásobek,“ dodává. To, že se jedná o fake, jí nevadí. 

Nicméně Lucie stejně jako řada dalších spokojených zákazníků čínského Aliexpressu doufá, že levným nákupům z východu není konec. Čínská společnost Alibaba, pod kterou Aliexpress spadá, totiž už staví evropskou síť skladů a prodejen, aby svým zákazníkům ušetřila poplatky za clo a daně.

Během loňského roku Česká pošta doručila zákazníkům téměř 17 milionů balíčků z Číny v hodnotě do 22 eur, tedy zhruba do 575 korun. Nad tuto částku by už zákazník musel odvést DPH a clo. Nejvíc lidé nakupovali drobnou elektroniku, papírnictví a galanterii.

Klienti České spořitelny měsíčně na Aliexpressu utratí v průměru dva miliony eur, přičemž 92 procent nákupů se vejde do hranice pod 22 eur, tedy nemusí odvádět clo a DPH.

Od června ale osvobození pro levné zásilky končí. „Zrušení výjimky prodraží nákup drobného zboží o DPH ve výši 21 procent a navíc ještě o cenu celního prohlášení, která je v těchto případech vyšší než cena samotného zboží,“ uvedl pro deník E15 Luděk Procházka, šéf společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby. 

Kromě vyšší ceny by zákazníci museli počítat i s delší dobou doručení. Celní řízení může dobu dodání značně prodloužit. „Dnes celní úřad úderem jednoho razítka vyclí veškeré zboží nízkých hodnot z jednoho dopravního prostředku, tedy třeba stovky zásilek najednou. Nově bude zapotřebí na každou jednotlivou zásilku vystavit celní prohlášení,“ vysvětluje Procházka.

Evropská unie odhaduje, že nové nařízení přinese na DPH až sedm miliard eur a pomůže zvýhodnit evropské obchodníky. Společnost Alibaba ale plánuje nařízení obejít, v Evropě už staví vlastní síť skladů a v loňském roce otevřela svou první kamennou prodejnu v Madridu.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj E15

Štítky nákupy, Čína, Aliexpress, clo, DPH, levný, Evropa, DJ Lucca, Luděk Procházka, Alibaba Group, Evropská unie, Česko, Česká pošta, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Klobouk

PAVEL DOČEKAL: špatně jsem si vyložil Vaše řádky. Omlouvám se. Klidný den.

Úterý, 2. března 2021, 12:08Odpovědět

PAVEL DOČEKAL

VZKAZ PANU MICHALOVI KLOUBOUKOVI=ASI MÁ IQ TY... přečtěte si pořádně co jsem napsal a za prvé nikoho neokrádám daň platím a clo mezi ČESKOU a SLOVENSKOU REUBLIKOU SE (NE)PLATÍ=platí se až po překročení ceny 250 EUR!!!!!!!!!!!!A to platí i pro nákup i jinde v EU,ale podvodné eshopy v ČESKU podporovat nebudu!máte to popletený pane Kloubouk jelikož jsme v EU takže mně nepoučujte o nákupech v rámci EU jako OSVČ!!!!! jasný nejdříve si přečtěte zákony o pohybu zboží v rámci EU a co jste napsal tak jsou to hovadiny jasný a budťe rád že vás neoslovím jinak zato co jste napsal že prý okrádám nejdřív myslete a pak pište ho.....Vše co opravím vystavím fakturu i původ zboží takže nemekejte pitominy obhajujete ty co kupují náhradní díly v ALIEXPRESU a pak to naistalují jako originál takže proč by objednával díl za 1400 Kč když ho koupí za 400 Kč bez daně a cla to jsou ty pravý zloději a okradači státu pane Kloubouk takže co jste psal asi patří mezi skupinu lidí co to dělají že!Potrefená husa vždy zakejhá!!!!!!!!!!!!!!Takže přemýšlejte pane Kloubouk a nebo vraťte sopotáles!!!!!!!!

Úterý, 2. března 2021, 11:21Odpovědět

Michal Klobouk

Štarhovi JZ: takže se dnes reálně posílají zásilky za 50 000 USD jako balíky do 22USD a normálně to dojde jako bezcelní balíček. Podvody jako prase.

Úterý, 2. března 2021, 10:27Odpovědět

Michal Klobouk

Radovan Žádnaovce: a to chcete jít sedět za to, že něco objednáte z Číny a prodejce tomu dodá falešné doklady? Podvodník a odpovědný jste vy, protože to dnes nevezmete na celnici. Řešení je to na měsíc. Celní správa to ignoruje, protože by seděla půlka republiky.

Úterý, 2. března 2021, 10:26Odpovědět

Štarhovi JZ

Ta hranice 22E/25UsD byla stanovena proto, protože pod hranicí 22e je vybraná částka za dph nižší, než plat úředníka který ji vyměřil.

Úterý, 2. března 2021, 10:25Odpovědět

Radovan Žádnaovce

Ti čuráci už nevěděj,jak z lidí tahat peníze.Válku na ně,ať chcípnou.

Úterý, 2. března 2021, 09:47Odpovědět

PAVEL DOČEKAL

Pěkná pitomost co se zavádí myslíte že vyberou 7miliard houby vyberou už 10 let opravuji mobily a PC a periferie a myslíte že malé e-shopy prodávají originální díly t Evropy leda tak ve snu minimálně 75% e-shopú prodává díly z ALIEXPRESU a zbytek ty jsou poctivý i já nakupoval 2 malých e-shopech a 2 velkých když jsem začínal u PC,Notebooků,Tabletů atd. je vše v pořádku ale u mobilů jsem občas narazil na nepřesnosti,kryty,flash kabely,displeje atd,začal jsem pátrat po příčině až tomu přispěla náhoda přijel za mnou pán z jedním mobilem(cena asi okolo 8000 Kč když ho kupoval)skončila mu záruka i pojistka proti blbosti=když sám poškodím displej což se mu stalo asi po 16 měsících firma pojistnou událost uznala vyměnila displej a prodloužila záruku o rok vše probíhalo dobře a když ho měl 4 rok tak se mu stalo znova nechtěl kupovat jiný tak si zjistil ceny na netul pak se doslechu o mně a požádal o kalkulaci ceny protože předtím navštívil servis a tam mu řekl cenu 2500 Kč a u mně vyšla cena na 1800 Kč bylo by to min ale bylo nutno vyměnit baterii výrobce požívá eco baterie které se při demontáži zkroutí a jsou na nic takže navíc 350 Kč ale místo 3400 mAp tak tam měl 5000 mAp a při výměnně jsem narazil na číslování které se v Evropě nepoužívá ani označení součástky tak jsem to porovnal a výsledek ČÍNA a dodává ve velkém do e-shopu já nakupuji součástky originál a to na SLOVENSKU,NĚMECKU,FRANCIE A VELKÁ BRITÁNIE(a levněji) takže mám certifikát o pravosti a jestli si myslíte že si ČECH nepomůže tak jste na omylu za poslední rok všechny e-shopy se snaží nahnat ztrátu takže se vám stane že si sice objednáte náhradní ale v košíku zjistíte že vám naúčtovaly poplatek za opravu a hezky skrytě (v průměru to dělá 200 Kč až 800 Kč)onu vás v obchod.podmín.upozornění ale oni to šmejdi tak odůvodnění a při tom servis nedělají!!!!! a samozřejmě díly pochází z ALIEXPRESU a to neodhalíte pokud nevíte co hledat a hlavně značení.Takže jeto nesmysly to ty firmy vědí,malé se spojí a nakoupí větší množství náhradních dílů a my jim věříme že jsme zaplatily originální zboží (nemáte jak to zkontrolovat)takže v ČESKU nenakupuji počkám s dodáním 10 dnů o 15 až 20% levněji a s dopravou zdarma a taky vám že mně dodají díl v SO nebo NE,Takže ve výsledku to zaplatí zákazník když narazíte na starší mobil a díl nikde k mání tak ho koupíte v ALIEXPRESU ale předtím informujete zákazníka a musíte se modlit že že řekne ano jinak práci vám nikdo nezaplatí.A ZA TÍM VŠÍM SI STOJÍM-

Úterý, 2. března 2021, 02:22Odpovědět

Michal Klobouk

KONEČNĚ !! KONEČNĚ !! Dnes je normální, že tu proběhnou miliardové úniky na DPH a Clu díky podvodům Asijských podvodníků. Zakázaná chemie, nebezpečné látky, zboží se zakázaným importem. Zboží padělané, zboží bez CE. Tedy vše co český obchodník nesmí sem vesele proudí a poškozuje zdraví Českých lidí. Hlupáci to tam kupují a ještě nadávají, že je Čech plnící vše okrádá. Podvodník se směje a okrádá každého občana v ČR. Odpovědný je za to objednatel a každým obchodem nad 22USD se dopouští daňového úniku. Konečně přestanou občany ČR tahat do podvodů.

Pondělí, 1. března 2021, 22:24Odpovědět

Roman Poluda

Tady je vidět za kolik se dá nakoupit třeba ty obyčejné skla na mobil a to se jim nelíbí. Protože jim není stydno nám tyto padesátikorunové položky prodat za tři sta. Člověku je z toho smutno. Tak oni podporuji české podnikatele, tím že všechno šíleně předraží a člověku znemožní nakoupit tam kde to je pro něj výhodné. Číňani jsou prostě dobří obchodníci a ti naši jen sprostí zloději.

Pondělí, 1. března 2021, 21:22Odpovědět

Lukáš Vrána

Na Aliexpressu nakupuji - mraky věcí se dělají v Číně, akorát značka si na to nasadí marži několik set procent. Nevadilo by mi DPH + clo, ale poplatek za proclení???? To je fakt úlet. Platil jsem ho u dražších věcí (Čína/USA/Kanada), tam se ztratí. ale u korunových položek je to nesmysl....

Pondělí, 1. března 2021, 20:48Odpovědět

Ivo Vermousek

No z výrobků na Aliexpresu jsem hodně rozpačitý, ceny mírné, ale kvalita velmi nestálá. Už tam nic nekupuju, nebudu podporovat komunistickou totalitu. Obecně chápu zavedení cla i placení DPH a poštovného jako srovnání podmínek trhu. Na rozdíl od EET mi to v tomto případě dává logiku.

Pondělí, 1. března 2021, 19:59Odpovědět

Mirek Medák

Za ty nejmenší balíčky se clo platit nebude, ale DPH ano. Ale poplatek za proclení bude docela pálka. Ty sklady v Evropě taky všechno neřeší, bude se platit poštovné, které bylo z Číny mnohdy minimální, nebo žádné.

Pondělí, 1. března 2021, 19:05Odpovědět

Mirek Medák

"Začne platit zákon, podle kterého se bude odvádět clo a DPH i za ty nejmenší balíčky"

Pondělí, 1. března 2021, 18:27Odpovědět

Josef Volfík

A česká ekonomika je zachráněna. Sláva! Uvědomuje si někdo z vás (čert vem clo a DPH), kolik stojí, když pošta za vás vyplní JCD? A projedná to na celnici?

Pondělí, 1. března 2021, 18:13Odpovědět

Konec levných nákupů z Číny se blíží, i za nejmenší balíčky se bude platit DPH a clo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.