Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V Černilově jsme natočili oběšence na termokameru, říká vyšetřovatel paranormálních jevů Lukáš Kejzlar

Hned na začátku mých otázek ohledně existence duchů mě Lukáš opravuje – my neříkáme duch, ale entita – a nemusí jít jen o duši zemřelého, ale třeba o démony nebo přírodní síly. Připadá vám to zcestné? Můžete si udělat jednoduchý test, jestli náhodou nestraší i u vás doma. Stačí vám k tomu mobilní telefon.

Lukáš Kejzlar a jeho parta kamarádů působí ve skupině Paranormální vyšetřovatelé Jaroměř. Snaží se získat důkazy o existenci duchů a nadpřirozených jevů. Zkoumat jezdí na přání i k lidem domů. Jejich vyšetřování je vždy zdarma. 

Lukáši, vy uvádíte, že vaše skupina pomáhá lidem, které doma trápí paranormální jevy. Jak se takové strašení projevuje?

Klienti nám nejčastěji popisují pocit sledování, v prostoru se objevují náhodně chladná místa, může jít také o stíny, které se pohybují, občas může docházet i k samovolnému pohybu předmětů. A někdy může jít i o stále se opakující se sen, což většinou lidé nevnímají jako „strašení“, ale někteří nebožtíci se takto snaží komunikovat.

Porařilo se vám už nějaký případ „strašení“ vyřešit?

Ano, máme vyřešeno zhruba 380 případů. Všechno máme také zdokumentované. Někdy ale stačí jen rada – existuje deset kroků, které člověk může provézt sám. Například promluvit, oslovit entitu, říct – jdi pryč, ty tady nebydlíš. Svou roli může hrát i psychika.

A není to všechno jen o psychice a představivosti?

Psychika samozřejmě hraje velkou roli. Někdo slyší praskat dřevo a hned v tom hledá paranormální jevy. Pro nás jsou ale důležité důkazy.

Existují snad důkazy o existenci entit?

Ano, například EVP – což jsou zvuky, které lidské ucho neslyší, ale přístroje je zaznamenají. Například když si pustíte diktafon a zeptáte se: je tady se mnou někdo? A pak si odpověď pustíte přes sluchátka – a uslyšíte. Stačí k tomu mobilní telefon.

Jak moc se liší realita od duchařských filmů jako je třeba Paranormal Activity?

To je hodně přikrášlené. Aby entita smýkala člověkem o zem, to je přehnané. Stejně jako to, aby se člověk vznášel nebo lezl po stěnách. Ale samovolný pohyb předmětů máme natočený.

S jakým nejstrašidelnějším případem jste se setkali?

Jeden z nejtěžších případů jsme řešili v Černilově. Když jsem se tu s entitou pokoušel komunikovat, zvedlo se vedle mě padesátikilové křeslo, zhruba do třiceticentimetrové výšky. Podařilo se nám tu natočit, jak se samovolně otevřou kamnová dvířka – která byla přitom na západku, posune se židle a na nahrávce byla v ten samý okamžik věta „musím tady uklidit“. Na termální kameře se nám pak podařilo zachytit postavu, která byla oběšená na provaze. Co nás hodně zaskočilo byl fakt, že před námi si klienti zavolali na pomoc faráře – a ten odmítnul do domu vstoupit.

Může na takové případy pomoci svěcená voda?

Svěcená voda sama o sobě je většinou k ničemu. Je potřeba knězem provézt patřičný rituál. Ale pokud vás osobně obtěžuje nějaká entita, může pomoci, pokud se ve svěcené vodě vykoupete. Tím očistíte svoje tělo a entita se nemá na co navázat.

Jak jste se dostal k paranormálním jevům?

Kvůli vlastní zkušenosti. Když mi bylo zhruba deset let, vídal jsem například obličeje za sklem zvenku, rodiče to připisovali dětské představivosti. Také jsem míval dost nepříjemné mražení po těle – pak jsem zkusil promluvit, řekl jsem „běž pryč“ – a ustalo to. Často zažíváme zvláštní věci, ale ani si nepřipustíme, že by to mohlo být něco paranormálního.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Kejzlar

Štítky Černilov, paranormální jev, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Osmnact

Už v průběhu čtení článku jsem získával dojem, že je myšlen vážně. Ale třeba je chyba ve mě, že jsem nepochopil humor a nadsázku.

Sobota, 16. ledna 2021, 12:08Odpovědět

V Černilově jsme natočili oběšence na termokameru, říká vyšetřovatel paranormálních jevů Lukáš Kejzlar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.