Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zámek v Doudlebách nad Orlicí předběhl dobu. Zdejší vinice ještě neplodí, přesto už ve sklepení zkoušejí zrání vína v sudech

Majitel zámku v Doudlebách nad Orlicí Petr Dujka je velkým milovníkem vína. Letos na jaře proto založil vlastní zámeckou vinici. Ta bude rodit za dva až tři roky, přesto už v zámeckých sklepech zrají čtyři druhy vína.

„Na Moravě mám mnoho známých vinařů. Jedním z nich je vinař Roman Kamenský v rodinném vinařství Kamínek, který mě zaučuje a vtahuje do veškeré problematiky. U něho jsme letos sesbírali, nalisovali asi 1000 litrů moštu. Vše jsme převezli sem a tady v podzámeckých prostorách, kde už byly připraveny sudy z francouzského dubu, vlastně začínáme,“ popisuje vášnivý vinař a majitel zámku Doudleby nad Orlicí Petr Dujka.

„Také na podzimních zámeckých trzích se tady prodával burčák. Návštěvníkům moc chutnal a tak si ho chtěli odnést v petkách domů. Jenže nestačilo se stáčet a tak zhruba 200 litrů zbylo. Tak to byla další várka, která zapříčinila, že jsme vlastně předběhli dobu. Přestože jsme teprve na jaře zasadili, tak teď už mi ve sklepení zrají čtyři druhy vína,“ vysvětluje Dujka.

Doudlebské víno jezdí pravidelně kontrolovat také odborníci z jižní Moravy, kteří si jeho chuť pochvalují. „Zatím je vše na dobré cestě, víno bude kvalitní. Už se pomalu blíží k chuti, kterou bude mít, takže už ho můžeme posuzovat. Některá vína už dozrávají, některá ještě šumí, pracují,“ říká Petr Dujka.

Stáčet víno se chystá v březnu následujícího roku. K prodeji bude nejen při příštích trzích, ale i na zámku během roku.

V okolí zámku Petr Dujka zasadil odrůdy Solaris a Johanniter. Sklizeň plánuje za dva až tři roky. „Jde o rezistentní druhy, které by měly jít v těchto nadmořských výškách. A také vlivem globálního oteplování se pěstování vinné révy může rychleji navracet do míst, kde se mu již dávno dařilo,“ vysvětluje Dujka.

Na myšlenku vlastního vína Petra Dujku přivedla vinařka Lucie Šimonová, která vysadila vinici u Rájce. „Lucie má vinici, ale nemá prostory pro zpracování vína, tak mě oslovila a tím jsme se dali dohromady. Takže tím vznikla druhá regionální vinice na Rychnovsku,“ dodává na závěr.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Zámek Doudleby nad Orlicí

Štítky vinice, Rychnovsko, Doudleby nad Orlicí, víno, zámek, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Doudlebách nad Orlicí předběhl dobu. Zdejší vinice ještě neplodí, přesto už ve sklepení zkoušejí zrání vína v sudech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.