Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stromy v hradeckých lesích hlídají před Vánocemi městští policisté i fotopasti

Živý nebo umělý? Poctivě koupený nebo ukořistěný v lese s pořádnou dávkou adrenalinu? Krádež vánočního stromu se může dost prodražit. Městská policie totiž právě kvůli podobným „dobrodruhům“ v okolních lesích hlídkuje.

Právě v těchto dnech až do Vánoc budou hradečtí strážníci hlídat přilehlé lesy daleko důkladněji než ve zbytku roku. Zaměřují se na zloděje stromků.

Dobrým ukazatelem jsou pro strážníky opuštěná auta. „Jakmile začíná tohle zimní počasí a začínají auta namrzat, tak když tam vidíte auto, z kterého se kouří nebo není namrzlé, tak to je jasné," uvedl strážník Jaromír pro Český rozhlas Hradec Králové.

Městští policisté také už ze zkušenosti ví, na jaká místa se zaměřit, kde stromky v minulých letech mizely nejvíce. Jedním z takových míst je například okolí Hradečnice.

Mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová také uvádí, že lesníci často upravují stromky tak, aby nebyly pro zloděje tak lákavé. „Uřezávají větvičky, které stromek nepoškodí, ale esteticky znehodnotí, či je natírají repelenty proti okusu stromů zvěří, které nejenže páchnou, ale navíc borovičku nebo smrček na nějaký čas vzhledově znehodnotí,“ upozorňuje Kněžourová.

Pokud máte od lesníků povolení k uříznutí stromku nebo paragon o nákupu, rozhodně si ho uschovejte. Pokud policisté uvidí, že z lesa odnášíte strom, rozhodně budou chtít doklad vidět.

„Ve vybraných lokalitách, kde byly v minulosti zaznamenány krádeže stromků, používá městská policie také fotopasti. Případnému pachateli hrozí na místě pokuta až do výše pět tisíc korun, v případě opakovaného jednání strážníci případ předávají ke správnímu orgánu, nebo Policii České republiky,“ říká Kněžourová.

Ohodnoť článek

Foto Youtube | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky Vánoce, strom, les, krádež, policie, Hradec Králové, Český rozhlas Hradec Králové, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromy v hradeckých lesích hlídají před Vánocemi městští policisté i fotopasti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.