Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O vzácné ptáče se ve Dvoře Králové stará maňásek vyrobený z ponožky

Safari Park Dvůr Králové se pokouší uměle odchovat vzácné ptáče hadilova písaře. Aby si dravý pták nevtiskl člověka jako svůj druh, navlékají si ošetřovatelé na ruku při krmení ptačího maňáska, kterého si sami vyrobili.

Safari Park Dvůr Králové nad Labem se může pyšnit velkým úspěchem. Letos se tu vylíhla hned tři mláďata hadilova písaře. Jedná se o ohroženého dravce, jehož odchov je velmi náročný. O tom svědčí i fakt, že všechny zoologické zahrady na světě odchovaly za posledních 12 měsíců jen 11 těchto ptáků.

„Poslední z mláďat se tu vylíhlo až 23. října, což je netradičně pozdě. Rodiče, vylíhlí mimochodem také zde ve Dvoře, snesli do venkovní voliéry, kde by kvůli chladu odchov nemohl proběhnout. Snůšku navíc záhy opustili. Proto jsme vejce z líhně k rodičům nevrátili a pokoušíme se o umělý odchov,“ říká zoolog Michal Podhrázský a vysvětluje, že odborníci dělají vše proto, aby si dravé ptáče nevtisklo člověka jako vlastní druh. Právě proto ptáčeti rodiče „supluje“ vyrobený maňásek – běžná ponožka doplněná o pár pírek, oči a zobák.

Zoologové pro mládě vybudovali zvláštní kabinku ohraničenou neprůhledným materiálem, kterou prostrkují pouze ptačího maňáska. Vizuální kontakt s člověkem je na absolutním minimu. „Díky tomu si ptáče myslí, že je v péči hadilova a v dospělosti bude vyhledávat hadilovy jako vlastní partnery,“ dodává Podhrázský.

Ošetřovatelé navlékají maňáska na ruku pětkrát denně, když mláděti podávají potravu z pinzety a vedle pokládají misku s dalším masem. Snaží se ho pobízet, aby co nejdříve začalo zobat samo. Jakmile se to naučí, připojí se ke svým sourozencům, kteří se ve Dvoře vylíhli už v létě.

„Safari park odchovává hadilovy od roku 2009, kdy je rozmnožil jako první zahrada v České republice a na Slovensku. Současné ptáče je 18., které se tu od té doby povedlo odchovat. Před dvěma lety zaujala zoologický svět senzační situace, kdy dvorské mládě, o které rodiče nepečovali, odchoval náhradní rodičovský pár ze Zoo Liberec. Náhradní rodiče však nebyli hadilovi, nýbrž orli bělohlaví. Podložení náhradnímu páru tentokrát není možné, protože v tuto roční dobu žádní vhodní ptáci nehnízdí,“ říká mluvčí Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Michal Šťastný.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková | Zdroj Safari Park Dvůr Králové

Štítky ZOO, Safari Park, Dvůr Králové nad Labem, mládě, zvířata, odchov, ZOO Dvůr Králové, ptáci, ponožky, Zoologická zahrada Liberec, Michal Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O vzácné ptáče se ve Dvoře Králové stará maňásek vyrobený z ponožky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.