Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pokud děti u učení usínají, může být příčina v prostředí domácnosti

PR článek

Po dovolenkovém čase je tady zpět školní rok a s ním nové povinnosti i změna rytmu života celé rodiny. Teplo vystřídají chladnější dny a s nimi dostane zabrat imunita. Letní energie postupně vyprchá a nejen dospělí, ale hlavně děti se začnou cítit bez zjevných příčin unavení.

Nemusí to být jen nároky školy nebo zaměstnání, abychom po příchodu domů začali pospávat, sotva se posadíme. Paradoxně za naši únavu často vděčíme místu, kde bychom se naopak měli nabíjet – naší domácnosti.  Moderní bydlení se zateplenými fasádami a hermeticky těsnícími okny udrží uvnitř nejen teplo, ale také (i v té nejuklizenější místnosti) díky neodvětrané vlhkosti vytváří ideální prostředí pro viry a bakterie. Hodnot, při kterých je vlhkost překročena, si ani nemusíme na první pohled všimnout. Navíc máme ve zvyku mít doma průměrně o 2-4 °C tepleji než například Skandinávci nebo Němci.

Tahle kombinace se zejména chřipkovým kmenům velmi líbí.  Kromě teploty a vlhkosti je tady ale ještě jeden faktor, který má přímý vliv na soustředění a pocit svěžesti – neviditelný oxid uhličitý. Jak to souvisí s únavou, jsme se zeptali MUDr. Heleny Fuchsové.

Oxid uhličitý vzniká přirozeně při normálním dýchání. Jeho určitá relativně nízká hladina v těle upozorňuje organizmus, že je čas se nadýchnout. Pokud ale jeho hodnota v okolním prostředí stoupá, buňky trpí přebytkem CO2 a zároveň nedostatkem kyslíku. V důsledku toho dospělý člověk začne být unavený, podrážděný nebo naopak flegmatický, klesá jeho fyzická i duševní výkonnost. Malé děti pak zlobí a vztekají se,“ vysvětluje MUDr. Helena Fuchsová. A právě na podzim, kdy z venkovního prostředí přecházíme dovnitř a často se scházíme ve větším počtu lidí v jedné místnosti, může být kombinace tepla, vlhkosti i zvýšené koncentrace oxidu uhličitého vstupní bránou nejen pro únavu, ale také pro onemocnění horních cest dýchacích.

„Zvýšená koncentrace CO2 hrozí zejména v uzavřených, málo větraných místnostech – bytech, kancelářích nebo školních třídách. CO2 je těžší než vzduch, klesá k zemi, kde je jeho koncentrace největší. Proto jsou nejvíce ohroženi lidé sedící, ležící např. v ložnici, pochopitelně malé děti a zapomínat bychom neměli ani na čtyřnohé spolubydlící,“ doplňuje lékařka.

Teplotu v domácnosti obvykle měříme, ale vlhkost (pokud už není ve fázi, kdy se projevuje plísněmi) příliš nesledujeme a na neviditelný oxid uhličitý běžná rodina žádný měřič nemá. Pokud chcete dostat prostředí ve vaší domácnosti pod kontrolou tak, aby bylo opravdu bezpečné a svěží, nemusíte si hned pořizovat celou laboratoř. K dispozici je novinka: ČEZ Patron, jediný přístroj, který veškeré hodnoty - od teploty přes vlhkost až po CO2 - v domácnosti nepřetržitě měří. Je zkonstruován tak, aby hlídal, vyhodnocoval a okamžitě navrhoval jednoduchá opatření. Má i další praktické funkce, které oceníte při běžném chodu domácnosti: slouží jako rodinná digitální nástěnka, lokalizovaná předpověď počasí nebo e-kalendář s připomínkami. Zatím je v omezeném počtu dostupný pouze v našem kraji.

Všichni chceme mít více soustředěné a tedy snadněji se učící děti, kvalitněji spát a odpočívat, budit se svěží. Prostředí je velmi důležité i pro domácí mazlíčky, může být příčinou nervozity psa nebo kočky. Pokud vás zajímá, jak můžete být doma zdravější a plní energie, zajděte si pro inspiraci do Zákaznického centra ČEZ v Hradci Králové, kde si můžete funkční ČEZ Patron prohlédnout.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky učení, děti, domácnost, prostřední, škola, imunita, léto, energie, vlhkost, teplo, únava, ČEZ, Helena Fuchsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud děti u učení usínají, může být příčina v prostředí domácnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.