Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvojice nosorožců z královédvorské zoo už žije ve Rwandě samostatně

Dva z pěti vzácných nosorožců černých, kteří byli loni v červnu převezeni z dvorské zoo do rezervace Akagera ve středoafrické Rwandě, už žijí zcela samostatně. Další dva nosorožci jsou na dobré cestě k tomu, aby vedli v Africe také samostatný život. Pátý nosorožec, samec Manny, v únoru v rezervaci uhynul. Zřejmě nezvládl aklimatizaci, což vedlo k jeho podvýživě.

Cílem je podpořit ve Rwandě populaci nosorožců, která byla v minulosti vyhubena a přinést do ní genetickou pestrost.

Divoce už žijí samice Jasiri a samec Mandela. "Obě zvířata tráví čas spolu, živí se už zcela přírodním okusem a jsou ve velmi dobré kondici. Velmi dobrá je situace i u další dvojice, kterou tvoří samice Jasmína a Olmoti. I ony se drží pospolu, živí se hlavně přírodním okusem a v případě potřeby jsou přikrmovány granulemi a senem," uvedl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Nosorožci byli vypuštěni do volné přírody postupně. Přecházeli na místní přirozenou vegetaci a zvykali si na stále větší výběhy. Před koncem loňského roku byli nakonec vypuštěni do volného prostoru o rozloze 2500 hektarů. ,,Stále je ale monitoruje tým specializovaných rangerů. Pro sledování mají nosorožci v rozích vysílačky," uvedla zoo.

U uhynulého samce Mannyho pitva ani výsledky histopatologického vyšetření neukázaly jednoznačnou příčinu jeho úhynu. "Ale naznačují, že měl potíže se zvládnutím aklimatizace, což vedlo k podvýživě. Navzdory tomu, že mu byla poskytována péče a měl stejné podmínky jako ostatní čtyři nosorožci, kterým se v jejich novém prostředí daří," řekl Stejskal.

Transport nosorožců, který se odehrál loni, byl dosud největším přesunem nosorožců z Evropy do Afriky. Převoz probíhal kamiony a letadly. Tři nosorožci pocházeli z dvorské zoo, další dva ze zoo ve Velké Británii a z dánské zoo. Ve Dvoře Králové se pětice na cestu připravovala od podzimu 2018.

Ohodnoť článek

Štítky nosorožci, Rwanda, Dvůr Králové nad Labem, převoz, samostatně, divoce, rezervace, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojice nosorožců z královédvorské zoo už žije ve Rwandě samostatně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.