Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vznik infosystému nemocnic hradeckého kraje bude dražší o milion

Vybudování nového informačního nemocničního systému v nemocnicích Královéhradeckého kraje bude stát více než 31 milionů korun bez DPH, zhruba o milion více, než se předpokládalo. Software Nemocničního informačního systému (NIS) a jeho servis dodá firma ICZ, kterou kraj vybral loni na jaře. Vzniklé vícepráce krajský rozpočet nezatíží, zaplatí je samotné krajské nemocnice.

"Během příprav jsme provedli detailní analýzu zapojení nemocničního informačního systému do našich nemocnic. Uživatelé zpřesnili sedm dílčích požadavků na změnu v novém systému. Nejsou to zásadní změny, ale spíše upřesnění a vylepšení," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Původní cena, včetně servisní podpory, byla 30,2 milionu korun bez DPH, nyní je to po započtení víceprací 31,3 milionu korun bez DPH.

Vznik NIS, včetně softwaru, serverů a počítačů by měl vyjít na celkových 98 milionů korun. Systém má začít fungovat do konce roku 2022. Většinu výdajů pokryje evropská dotace. Cílem je krajské nemocnice propojit a zlepšit a zrychlit přístup lékařů k údajům o pacientech. NIS by měl také zlepšit vyhodnocování dat z jednotlivých nemocnic.

"Zapojení systému zahájíme v jičínské nemocnici v létě letošního roku a následovat bude trutnovská nemocnice a všechny zbylé krajské nemocnice," uvedl Cabicar.

Krajské oblastní nemocnice jsou v Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Jejich mateřskou společností je Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, jehož prostřednictvím kraj v nemocnicích vykonává akcionářská práva.

Každá krajská nemocnice má nyní vlastní informační systém. Podle kraje jde o zastaralé systémy, které nemají potřebnou podporu a jejich další údržba je komplikovaná a finančně náročná.

Autoři | Foto zhkhk.cz

Štítky ČR, správa, nemocnice, počítače, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, informační systém, Aleš Cabicar, TOP 09, Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznik infosystému nemocnic hradeckého kraje bude dražší o milion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.