Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Od pondělí 20. dubna už si nakoupíte i na farmářských trzích a v autobazarech. Kadeřnictví se otevřou až v květnu

, aktualizováno 14. dubna 2020, 18:30

Od pondělí 20. dubna bude možný prodej na farmářských trzích. Za dodržování hygienických pravidel bude odpovídat provozovatel, budou se muset dodržovat rozestupy mezi stánky. Na místě bude muset být dezinfekce. Dnes o tom rozhodla vláda.Kabinet rozdělil otevírání provozoven uzavřených kvůli koronaviru do pěti etap - nejdříve po týdnu, poté po dvou. K poslední vlně má dojít 8. června.

Za povolení lobbovala Asociace farmářských tržišť, která připravila také model fungování trhů za nynějšího koronavirového režimu. Tržiště jsou podobně jako jiné obchody zavřená vládním nařízením od poloviny března, důvodem je zamezení šíření nákazy koronavirem.

Asociace tržišť již dříve uvedla, že by na trzích nebylo občerstvení, posezení ani pouliční umělci. Ochranné rozestupy mezi zákazníky by byly vyznačené páskami na zemi, stánky by měly od sebe rozestupy, lidé by k nim přistupovali po jednom. Uzavřením tržišť tratí vedle jejich provozovatelů také zemědělci, kteří se na prodej na tržištích specializovali.

Otevřít budou moci i autobazary

Od pondělí 20. dubna, budou moci kromě farmářských trhů otevřít i řemeslníci nebo autobazary, o týden později obchody s plochou do 200 metrů čtverečních. Rozhodla o tom vláda.

Restaurace se otevřou až 25. května

Od 11. května by měly začít fungovat provozovny do 1000 metrů čtverečních, nákupní centra, autoškoly, posilovny nebo fitness centra bez využití sprch a šaten. Restaurace nebo kadeřnictví, se otevřou až 25. května. Ve stejný den, se otevřou i solária, masážní salony, muzea, galerie  a venkovní prostory zoologických zahrad. Všechna data budou záviset na aktuální epidemiologické situaci.

Tréninky profi sportovců budou možné v menších skupinách

Od pondělí 20. dubna, budou moci profesionální sportovci provádět venkovní tréninky. Trénovat budou moci v menších skupinách. Od 8. června budou reálné sportovní akce s účastí maximálně do 50 osob. Pokud vše půjde dobře, je možné, že by sportovci mohli hrát zápasy s technickým zázemím bez diváků.

Do škol se všechny děti už v letošním ročníku nevrátí

Do července , se výuka do škol v plném rozsahu nevrátí. Stát je plánuje otevírat postupně, nejméně počítá s návratem žáků 2. stupně základních škol a středoškoláků.

Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Výuka na prvním stupni přitom bude omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Družiny fungovat nebudou. O nošení roušek má rozhodnout v hodině učitel, povinně je budou žáci nosit ve společných prostorách škol.

S prvními maturitami počítá ministerstvo školství po 1. červnu. V červnu se pak odehrají také přijímací zkoušky na střední školy a formou třídních hodin či konzultací by se do škol mohli v posledním měsíci školního roku vrátit i žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci mimo závěrečný ročník.

Roušky z obličejů hned tak nesundáme

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není na místě stanovovat termín, kdy už nebude povinné nosit roušku. Nařízení se totiž dle něj osvědčilo v boji s pandemií koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Farmářské trhy, povolení, koronavir, nouzový stav, farmářský trh, autobazar, pandemie covidu-19, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí 20. dubna už si nakoupíte i na farmářských trzích a v autobazarech. Kadeřnictví se otevřou až v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.