Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj by mohl lůžka pro nemocné seniory najít v lázních

V Královéhradeckém kraji by mohla lůžka pro seniory nakažené nemocí COVID-19 vzniknout v lázních, které nyní nemají klienty. Kraj volná lůžka již hledá v krajských i soukromých sociálních zařízeních. Kraje by měly pro seniory vyčlenit ve zdravotnických či sociálních zařízeních 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel. Pro hradecký kraj s asi 550 tisíc obyvateli to představuje přibližně 330 lůžek.

"Řešíme volnou kapacitu lůžek v rámci krajských i soukromých sociálních zařízení. Plánujeme jednat i s lázeňskými institucemi, mohly by nám poskytnout prostory, které nejsou plně vytíženy," uvedl hejtman kraje Jiří Štěpán. Dodal, že k tomu je však potřeba i dostatek zdravotnicky i sociálně vyškoleného personálu.

Kraj dočasně přestal přijímat klienty do sociálních zařízení. Doporučil také rodinám, aby si na nezbytně nutnou dobu převzaly klienty do domácí péče, pokud takovou možnost mají.

Kraj má také nabídku majitele hotelu Černigov v Hradci Králové na jeho využití v době koronavirové epidemie. Podle hejtmana by v hotelu mohli dočasně bydlet dobrovolníci a pracovníci ze zdravotnictví a sociálních služeb či senioři, kteří jsou mobilní a dokážou se o sebe postarat. "Jako náhradu prostorů domova pro seniory ale Černigov využít nemůžeme, protože nesplňuje stavebně technické podmínky pro sociální zařízení," uvedl hejtman.

Kraj má i nabídku od společnosti Vividus East, která ve Dvoře Králové nad Labem v pondělí otevírá zdravotnické zařízení pro lidi potřebující ošetřovatelskou péči. Jednatel Vividus East Michal Karadzos potvrdil, že firma je připravena přednostně přijímat pacienty z jiných zdravotnických zařízení a nemocnic v kraji, aby se jim tak uvolnila lůžka pro nemocné koronavirem. Pacienty s COVID-19 by dvorský ústav nepřijímal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, správa, senioři, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, Jiří Štěpán, Hradec Králové, lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj by mohl lůžka pro nemocné seniory najít v lázních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.