Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvůr Králové nad Labem má soukromou léčebnu se 163 lůžky. Otevře po víkendu

Soukromé zdravotnické zařízení dlouhodobé ošetřovatelské péče Vividus East ve Dvoře Králové nad Labem je po rok trvající výstavbě dokončeno. Kapacita zařízení, které první pacienty přijme v pondělí 6. dubna, je 163 lůžek. Investorem a majitelem objektu je dvorská Stavební společnost Žižka. Firma část léčebny rozestavěla bez stavebního povolení, které získala až později.

Komplex ústavu tvoří dvoukřídlá novostavba, která navazuje na objekt opravené bývalé vily textilky Tiba. Vila v minulosti sloužila jako mateřská škola. Zařízení bude do jedno- a dvoulůžkových pokojů přijímat například pacienty po vážných úrazech a těžkých operacích, pacienty s vážnými onemocněními a ve stavech vyžadujících dlouhodobé ošetřování. Základní péče bude hrazena zdravotními pojišťovnami. Součástí komplexu je například kavárna a zahrada.

Léčebna se bude pacienty zaplňovat postupně. Podle Karadzose by prvních 64 lůžek, které má zařízení nasmlouváno s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), mělo být zaplněno přibližně do poloviny roku. Do budoucna léčebna počítá s rozšířením smluvního vztahu s VZP i na zbylá lůžka. Zařízení má nyní asi 30 pracovníků, při plné kapacitě by jich mělo být přibližně 80. Lékaře, sestry, fyzioterapeuty a ošetřovatele léčebna stále nabírá.

Léčebna v nynější době epidemie koronaviru hodlá podle Karadzose přednostně přijímat pacienty z jiných zdravotnických zařízení a nemocnic v kraji. "Chceme jim pomoci odlehčit jejich lůžka následné a dlouhodobé péče tak, aby oni měli volná lůžka k nenadálým situacím souvisejícím s epidemií COVID-19," řekl jednatel společnosti Vividus East Michal Karadzos. Pacienty s nemocí COVID-19 léčebna přijímat nebude. "Na eventuální izolaci našich pacientů jsme ale připraveni," řekl.

Výhrady k výstavbě léčebny v minulosti vznesl Královéhradecký kraj, podle kterého léčebna nezapadá do koncepce zdravotnictví v kraji. Karadzos to odmítl s tím, že ošetřovatelských lůžek je v celé ČR málo a zařízení bude sloužit nejenom pro pacienty z hradeckého kraje.

Obdobné zařízení již provozuje majetkově spřízněná firma Vividus Medical v Brně. Vividus Medical má ve firmě Vividus East podíl 60 procent, zbylých 40 procent vlastní Karadzos.

Stavební společnost Žižka léčebnu rozestavěla loni v únoru, ačkoliv na dvě nová křídla komplexu neměla stavební povolení. Od úřadů za pokračování ve stavbě dostala několik pokut v součtu za statisíce korun. Dodatečné povolení firma dostala poté, co zastupitelé Dvora Králové loni v září schválili změnu územního plánu. O změnu územního plánu pro léčebnu bylo požádáno již v roce 2016.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, zdraví, stavby, firmy, Vividus East, Dvůr Králové n.L., FOTO, Dvůr Králové nad Labem, pacient, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové nad Labem má soukromou léčebnu se 163 lůžky. Otevře po víkendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.