Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nouzový stav zvířata v královédvorském Safari parku neřeší. Rodí se mláďata a letos jich mají být stovky

Královédvorský Safari park, patří v regionu mezi nejnavštěvovanější turistické cíle. Běžně ho v měsíci březnu navštíví 20 tisíc lidí. V dubnu i jednou tolik. Teď je ale vše jinak. Z preventivních důvodů, je kvůli riziku nákazy koronavirem uzavřený. Datum otevření je zatím v nedohlednu. Někteří zaměstnanci proto pracují z domu. Těch, kteří se starají o zvířata, se to ale netýká.

„Naši ošetřovatelé fungují v režimu, kdy je omezeno jejich setkávání. Převlékají se už doma, aby nemuseli chodit do společných šaten, obědy jsou v kantýně servírovány odděleně podle úseků, odložitelné zákroky u zvířat se neprovádí,“ říká mluvčí parku Markéta Grúňová.  

Za březen očekává Dvorská zoo ztráty v jednotkách milionů, v dubnu už se ale může ztráta dostat přes deset milionů korun. Veškeré opravy, které se mohou odložit, byly odloženy. Odloženo muselo být i plánované navýšení platu zaměstnanců. To vše proto, aby se udržel chod zahrady. „Vstříc nám vyšlo Ministerstvo životního prostředí, které nabídlo zrychlenou možnost žádání o dotace z Příspěvku zoologickým zahradám, kterou každoročně licencovaným zoologickým zahradám poskytuje,“ dodává Grúňová.

I přesto, že je Safari park pro návštěvníky uzavřený, připravil si na Facebooku seriál Co se děje za zavřenými branami safari parku. V něm můžete vidět chod zahrady z jiného pohledu a nahlédnout může i do zákulisí.  

Novinky v Safari parku

K dispozici je nová venkovní expozice pro hrabáče a fosy. Nejvýznamnější změnou, je nový pavilon pro žirafy a zrekonstruovaný pavilon vodních světů a ptáků, kde vznikla část Madagaskaru a tropického pralesa.  U některých výběhů šelem, byla odstraněna skla a nahradily je vodní příkopy. Kontakt se zvířaty, tak bude pro návštěvníky bezprostřední.

Safari park čeká stovky přírůstků

I přes opatření, která komplikují zahradě život, se narodí v letošním roce stovky mláďat. Z kraje roku, se narodili v zimovištích antilopy, z ptáků se vylíhli výři i pelikáni.

Samici nosorožce tuponosého jižního, návštěvníci dlouho neobdivovali

Zoologům, se podařilo dopravit do Dvora Králové samici nosorožce tuponosého (bílého) jižního z francouzské zoo jen tři dny před tím, než byl Safari park uzavřený. Tříletá samice Gaya, zvládla cestu trvající 18 hodin bez potíží a přivyká si na nové prostředí i skupinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto safaripark.cz

Štítky Safari park, uzavření, nouzový stav, přírůstky, ZOO Dvůr Králové, zahrada, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový stav zvířata v královédvorském Safari parku neřeší. Rodí se mláďata a letos jich mají být stovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.