Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skiareály na východě Čech kvůli koronaviru předčasně končí sezonu

Skiareály v Krkonoších a v Orlických horách kvůli koronaviru v sobotu předčasně končí sezonu a začínají počítat ztráty. Původně počítaly s pokračováním provozu, většinou do konce března. Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn v Krkonoších zamýšlelo udržet provoz až do Velikonoc, tedy do poloviny dubna. Vláda ale dnes rozhodla o uzavření venkovních sportovišť s návštěvou více než 30 lidí od sobotních 06:00 a lyžařská střediska do nich patří.

"Mrzí nás to, ale na prvním místě je zdraví a bezpečnost. Je to sice radikální, ale asi jediné správné řešení," řekl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. Dodal, že již v týdnu se skiareál, s ohledem na situaci v zahraničích střediscích, na ukončení provozu připravoval a očekával ho. Skiareál v sezoně patří k velkým zaměstnavatelům, práci dává asi 650 lidem.

Kromě lanovek a vleků ve Špindlerově Mlýně ukončí provoz i půjčovny, obchody a stravovací zařízení u sjezdovek. Ztráty skiareál vyčíslené nemá. "Ztráty budou. Ze dne na den jsme přišli o tržby plánované ještě na jeden měsíc, a to ve všech segmentech. Oproti tomu poběží náklady, které nebudeme schopni stopnout ze dne na den," řekl Hroneš.

Krkonošský SkiResort Černá hora - Pec, v jehož čtyřech otevřených střediscích se dnes lyžovalo na 37 kilometrech sjezdovek, sezonu zakončí dnešním večerním lyžováním na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou. Za nevyužití vícedenní skipasy SkiResort lidem vrátí peníze.

Kabinková lanovka z Janských Lázní na Černou horu bude v provozu do neděle 15. března. "Lanová doprava patří pod veřejnou drážní dopravu, stejně jako železniční doprava, a dnešním vyhlášení vláda tento provoz neomezila," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Provoz lanovky SkiResort zachová i proto, aby umožnil odjezd lidem ubytovaným v hotelích na Černé hoře. Kabinková lanovka bude o víkendu přepravovat pouze pěší a běžkaře.

V sobotu již v Krkonoších nepojedou ani střediska Herlíkovice-Bubákov, Mladé Buky a Dolní Dvůr.

Provoz a celá sezona dnes končí i ve středisku Říčky v Orlických horách. Středisko Deštné v Orlických horách skončilo provoz dnes kvůli špatným sněhovým podmínkám.

Rozhodnutí vlády znamená předčasný konec sezony i pro obě lyžařská střediska v Pardubickém kraji. Na Bukové hoře se uzavře celý zimní areál včetně restauračních provozů, které jednají o uskladnění nebo vrácení zásob. "Horší by bylo, kdyby to přišlo v únoru, kdy máme vrchol sezony," řekl mluvčí Skiresortu Buková hora Petr Toman. Lyžování končí i v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, rekreace, koronavirus, hory, Královéhradecký, Pardubický, lyžařské středisko, Krkonoše, Česko, Orlické hory, Velikonoce, Špindlerův Mlýn, COVID-19, lanová dráha, Černá hora, SKIAREÁL Špindlerův Mlýn, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály na východě Čech kvůli koronaviru předčasně končí sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.