Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvorská zoo získala na posílení chovu nosorožce z Francie

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku získala z Francie na posílení chovu nosorožců bílých jižních tříletou samici. Postupně by se měla připojit ke třem samicím a jednomu samci bílých jižních nosorožců. Samice pochází ze zoo Beauval ve střední Francii a do Dvora Králové dorazila včera brzy ráno.

Samice Gaya cestu dlouhou 18 hodin zvládla bez potíží. Nyní si bude přivykat na nové prostředí a skupinu. Přesun samice z Francie, kde se narodila, do Dvora Králové doporučil koordinátor chovu nosorožců Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA). "Počítáme s ní do možné reprodukce," uvedl zoolog Jiří Hrubý.

Podle chovatelů bude v následujících dnech velmi důležité, jak dvorská skupina samici Gayu přijme. "Nebude k nim vpuštěna rovnou, ale bude zpočátku vpuštěna do vedlejšího výběhu a podle reakcí celé skupiny postupně začleňována," řekla mluvčí zoo Markéta Grúňová.

Dvorská zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě. Celkově se v zoo dosud narodilo přes 50 nosorožců a zoo je jedinou na světě, která rozmnožila severní bílé nosorožce. Poslední dva severní bílí nosorožci na planetě pocházejí právě ze Dvora Králové a nyní žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta.

Kvůli historickému zaměření dvorské zoo na severní bílé nosorožce a ohrožený východní poddruh černých nosorožců se ve Dvoře Králové zatím narodila pouze dvě mláďata nosorožce bílého jižního.

Dvorská zoo nyní chová 19 nosorožců, z nichž 14 je nosorožců černých východního poddruhu a pět je nosorožců severních bílých. Nosorožci černí jsou ohroženi vyhynutím, v přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Nosorožců jižních bílých žije v Africe přibližně 20.000 kusů.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen téměř před 50 lety zvířaty, která z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.

Autoři | Foto ZOO Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, Francie, příroda, nosorožci, zoo, Dvůr Králové n.L., Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, okres Trutnov, European Association of Zoos and Aquaria, Josef Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvorská zoo získala na posílení chovu nosorožce z Francie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.