Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj chce vystavět čtyři domovy seniorů za 460 milionů korun

Královéhradecký kraj letos zahájí výstavbu tří domovů pro seniory v Borohrádku, Opočně a Tmavém Dole a začne s rekonstrukcí domova důchodců v Žacléři. Investice bude činit přes 460 milionů korun a díky ní přibude 210 lůžek. Kraj tím naplňuje plán vybudovat do roku 2026 v domovech pro seniory 1000 lůžek. Nyní má kraj v zařízeních pro seniory asi 2500 lůžek.

Stavba domovů pro seniory by měla trvat přibližně rok a půl. Většinu nákladů zaplatí kraj z vlastního rozpočtu. "Finanční pomoc ze strany státu je nedostatečná. Podařilo se nám zatím získat jen státní dotaci 30 milionů korun na stavbu v Borohrádku," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Vladimír Derner (KDU-ČSL). Dodal, že kraj má v rozpočtovém výhledu do roku 2022 na stavby domovů pro seniory vyčleněno 700 milionů korun.

"Seniorů bude přibývat a musíme se o ně postarat. Připravujeme proto další projekty," řekl Derner. Významnou investicí za několik stovek milionů korun podle něj bude rozšíření domova důchodců v Hradci Králové o asi 120 lůžek. Stavba však nabrala zpoždění, protože původní projekt nevyhověl požadavkům hradecké radnice na architektonické řešení. Kraj proto bude stavbu projektovat znovu.

Přibližně do dvou měsíců by kraj chtěl začít se stavbou domova důchodců v Tmavém Dole u Rtyně v Podkrkonoší na Trutnovsku a následně v Borohrádku na Rychnovsku. "U ostatních projektů začneme stavět nejpozději koncem roku. Navíc ještě připravujeme projektovou dokumentaci pro stavbu Barevných domků Hajnice," řekl radní kraje pro investice Václav Řehoř (ODS).

Kraj podporuje i projekty připravované městy a obcemi. Například se podílí částkou 3,5 milionu korun na rozšíření a rekonstrukci domova pro seniory v Broumově na Náchodsku. Po opravě za 100 milionů korun bude mít domov 68 lůžek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, senioři, Královéhradecký, domov pro seniory, Královéhradecký kraj, Borohrádek, projekt, Opočno, Žacléř, Vladimír Derner, KDU-ČSL, Václav Řehoř, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chce vystavět čtyři domovy seniorů za 460 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.