Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradec Králové má partnerství s ruským Kronštadtem

Hradec Králové uzavřel dohodu o partnerství a spolupráci s ruským městem Kronštadt. Historické město Kronštadt, které má asi 44.000 obyvatel, se tak stalo desátým partnerským městem Hradce Králové. Města chtějí spolupracovat zejména v oblasti kultury, vědy a školství. Dohodu za Hradec Králové podepsal primátor Alexandr Hrabálek.

Kronštadt, který je administrativní součástí Petrohradu, měl podle Hrabálka o uzavření partnerství velký zájem. "Je to příležitost pro školy, kulturní instituce, firmy a díky této spolupráci se podaří propagovat naše město nejen v samotném Kronštadtu, ale především v celé petrohradské oblasti," uvedl Hrabálek.

Kronštadt leží na ostrově Kotlin ve Finském zálivu vzdáleném zhruba 40 kilometrů od centra Petrohradu. S pevninou ostrov spojují dvě silnice. Historické centrum města spolu s opevněním jsou od roku 1990 zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Opoziční zastupitelka Anna Maclová (Koalice pro Hradec) na říjnovém zastupitelstvu navrhla, aby projednání partnerství s Kronštadtem bylo odročeno na další zasedání zastupitelů. Chtěla, aby radnice do té doby připravila analýzu, jak fungují nynější partnerství Hradce Králové s jinými městy, jaké mají přínosy a jak je město schopné se partnerstvím věnovat. Zastupitelé to odmítli a partnerství s Kronštadtem schválili.

Hradec Králové naposledy uzavřel partnerství v roce 2010, a to s ukrajinským městem Černigov. Dalšími partnerskými městy Hradce Králové jsou Alessandria v Itálii, Arnhem v Nizozemsku, Giessen v Německu, Kaštela v Chorvatsku, Méty ve Francii, Banská Bystrica na Slovensku a Walbrzych a Vratislav v Polsku. Status takzvaných spolupracujících měst mají Montana v Bulharsku a Székesfehérvár v Maďarsku.

Autoři | Foto cestujemesvetem.cz

Štítky ČR, Rusko, správa, Hradec Králové, Kronštadt, partnerství, Alexandr Hrabálek, Petrohrad, Anna Maclová, Finský záliv, Kotlin, Světové dědictví UNESCO, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má partnerství s ruským Kronštadtem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.